Kolumnit

Vaalityötä tehdään jo joka käänteessä

Puolueita ajetaan vauhdilla asemiin. Kuntavaalit heijastuvat niin puheissa kuin teoissa.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini jatkoi Savonlinnan kokouksessa tutulla linjallaan. Hallituspuolueet saivat huutia ja Kristillisdemokraatit sekä Rkp yhteisen kutsumanimen: takiaispuolueet.

Soinin mielestä ne roikkuvat hallituksessa kuin takiaiset. Siinä eivät varuskuntien ja liikkuvan poliisin lakkauttamiset paljon paina.

Soini osaa kytkeä myös euroalueen kriisin kuntapolitiikkaan. Velkarahaa syydetään hulttiomaille orpojen, ontuvien ja vanhusten kustannuksella, kuuluu Timon viesti.

Lennokas populismi puree, kertovat gallupit. Alkukesästä puolueen syväpudotus loppui ja kääntyi nousuun. Jytkyä porukkaa, kehuu puolueväki. Näin käy ainakin, jos tilannetta vertaa viime kuntavaaleihin. Notkua on kuitenkin eduskuntavaaleihin.

Populismiin tarrautuu myös SDP. Vanha valtiohoitajapuolue jatkaa siitä, mihin eduskuntavaaleissa jäi. Tuolloin puheenjohtaja Jutta Urpilainen vaati vakuuksia euromaiden lainoille ja tiukensi kantojaan maahanmuuttopolitiikkaan.

Laskussa ollut kannatus nytkähti ylöspäin ja toi kakkospaikan heti kokoomuksen jälkeen.

Vaatimukset vanhustenhoidossa ovat nyt saaneet sympatioita ja näkyvät kannatuksessa.

Helpotusta Urpilainen varmasti koki siitä, ettei oma alkuperäinen vaatimus seitsemästä hoitajasta kymmentä vanhusta kohden mennyt läpi.

Taloudellisesti ja työvoimapoliittisesti vaadetta olisi ollut lähes mahdoton toteuttaa.

Kuntareformikommenteistakaan ei demareita tunnista hallituspuolueeksi. Urpilaisen mukaan pitää kuunnella kuntia. Niiden määrän rutistamisesta sataan tai alle ei puhuta mitään. Selittely jää kuntaministeri Henna Virkkusen (kok.) kontolle.

Keskusta yrittää saada ääntään kuuluviin. Tuoreen puheenjohtajan Juha Sipilän puheet lähidemokratian puolustamisesta hallituksen suunnitelmia vastaan ovat kuin taustamusiikkia: ei kosketa eikä sytytä, mutta kuuluu sentään.

Kokoomus pitää hallitusta kasassa hinnalla millä hyvänsä. Pääministeri Jyrki Kataiselta (kok.) se edellyttää sietämistä ja joustamista. SDP saa mellastaa ja esittää vaatimuksiaan hallituskumppaniaan kunnioittamatta.

Ilmiö ei ole mitenkään uusi, vaan pikemminkin pysyvä käytäntö. Paavo Lipposen (sd.) pääministerikaudella siedätyshoitoa tehtiin kokoomuksen suuntaan. Kokoomuslaiset valtiovarainministerit (Iiro Viinanen, Sauli Niinistö) vetelivät naruja. Lipponen nieli kiltisti puolueelleen kipeät sosiaaliturvan leikkaukset, varallisuusveron poiston ja muut veroalennukset, joista valtaosin hyötyivät hyvätuloiset ja varakkaat.

Nyt valta-asetelma on päinvastainen. Se näkyy SDP:n tyylissä ja kannatuksessa.

Puolue kiilasi jo kokoomuksen rinnalle ja hinku ykköspaikalle näkyy demarien kaikissa tekemisissä.

Päivän lehti

23.1.2020