Kolumnit

Vaaliuurnilla koettiin protestihenkeä

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Saatiinpa jännä vaalitulos! Muutama vuosi sitten moinen tulos olisi voinut aiheuttaa ahdistusta aktiivisesti politiikkaan seuraavalle, mutta viime vuosien kansainväliset tapahtumat ovat karaisseet.

Ensin tuli brexit juhannuksena 2016 ja sitten Trump. Silti maailma pyörii edelleen. Tosin ei mitään brexitiä oikeasti tullutkaan, ainakaan vielä, vaan farssi, joka jatkuu viikosta toiseen.

Pian britit äänestävät edustajat EU-parlamenttiin ehkä vain viikoiksi tai korkeintaan kuukausiksi, koska eroa hierotaan yhä.

Marraskuussa 2016 jenkit äänestivät Donald Trumpin presidentikseen. Asia, johon ei uskonut Trump itsekään vielä puoli vuotta ennen vaaleja.

Uutispäivää ilman Donald Trumpia tai Theresa Mayta ei ole näköpiirissä. Se on kovettanut ennustettavaan päätöksentekoon ja kansainvälisiin sopimuksiin uskovia ottamaan vastaan, mitä tuleman pitää.

Suomen vaalitulos on uudenlainen. Yksikään puolue ei ole selvästi muita isompi, on monta keskisuurta.

Protestihenkeä voi lukea mm. siitä, että Keski-Suomen vaalipiirissä monessa kohussa profiloitunut Teuvo Hakkarainen (ps.) sai kolmanneksi eniten ääniä, yli 8 000.

Myös Brother Christmas eli Ari Koponen (ps.) tuli valituksi Uudeltamaalta, vaikka rahankeräyssotkuja setvitään yhä.

Some-ilmiö ja tv:stä tuttu minihameita käyttävä romukauppias Markus Kuotesaho keräsi lähes 4 000 ääntä. Hän ei tosin tullut valituksi, koska ei ollut minkään puolueen listoilla.

Alkavalta eduskuntakaudelta voi odottaa taas isoja otsikoita, jotka eivät välttämättä kosketa politiikan kovaa ydintä, vaan kansanedustajien ulkoparlamentaarisia toimia.

Muissakin Pohjoismaissa ja Virossa populistipuolueet ovat menestyneet. Ruotsissa ruotsidemokraatteja ei vieläkään otettu hallitukseen, vaan muodostettiin mieluummin vähemmistöhallitus.

Esimerkiksi Tanskassa populistit ovat vaikuttaneet jo pitkään joko hallituksessa tai tekemällä oppositiosta sopimuksia vähemmistöhallituksen kanssa.

Virossa taas maahanmuuttovastainen Ekre on kiilaamassa hallitukseen ohi suurimman eli Reformipuolueen.

Todella kutkuttavaa nähdä, millaiseen ratkaisuun Suomessa päädytään.