Kolumnit

Väärin äänestetty

 

Pro-Hämeenlinna eli Perussuomalaisten, Keskustan, Kristillisdemokraattien ja Vasemmistoliiton muodostama tekninen vaaliliitto vei voiton kotiin syksyn kunnallisvaaleissa. Pro:n valtuutettujen määrä nousi seitsemällä 22:een. Vaalien suurin voittaja olivat Perussuomalaiset, jotka viisinkertaistivat valtuutettujen määrän kahdesta 10:een. Kokoomus ja SDP menettivät kumpikin kolme valtuutettua ja molemmilla on uudessa valtuustossa 17 edustajaa. Vihreät menettivät yhden neljästä valtuutetustaan.
 
Hämeenlinnalaiset siis osoittivat vaaliuurnilla selvästi, että he haluavat muutosta Hämeenlinnan nykymenoon ja politiikkaan. Luottamuspaikkaneuvotteluihin lähti ensimmäistä kertaa kolme joukkoa, joista suurin oli Pro Hämeenlinna. SDP ja Kokoomus eivät kuitenkaan tätä tosiasiaa sisäistäneet, vaan halveksivat vaalien lopputulosta. Heidän mielestään 37,5 % hämeenlinnalaisista äänesti väärin. Pro Hämeenlinnaa äänestäneet ovat siis ymmärtämättömiä eikä heitä tarvitse SDP:n ja Kokoomuksen mielestä arvostaa saati huomioida. Sama ylimielisyys on ollut nähtävissä useiden valtuustokausien ajan, joten tämä asenne tuskin yllättää ketään asiaan vihkiytynyttä. Kaupunginhallituksen ja valtuuston puheenjohtajuudet jaetaan siis SDP:n ja Kokoomuksen kesken kuten aina ennenkin: toinen sulle ja toinen mulle. Samoin tehdään kaikkien merkittävien lautakuntien ja elinten puheenjohtajuuksien kohdalla. Yhtiöt tulevat olemaan jatkossakin suuri este demokratian toteutumiselle. Kaupunginhallitus kun voi halutessaan juntata yhtiöiden hallituksiin vain SDP:n ja Kokoomuksen edustajia, ja tämä on ainakin Kokoomuksen ei niin salainen toive.
 
SDP ja Kokoomus ovat julkisuudessa vannoneet yhteistyön nimeen. Yhteistyöllä he näyttävät tarkoittavan yhteistyötä heidän omilla ehdoillaan. Eivät todellista yhteistyötä. Tuorein yhteistyöesitys ja nöyryytyksen yritys oli tarjota Pro Hämeenlinnalle muutamien merkityksettömimpien toimielinten puheenjohtajuuksia. Kaupungin yhtiöiden osalta esitys sylki yksiselitteisesti demokratian päälle. SDP:n ja Kokoomuksen on tämän jälkeen turha puhua kauniisti yhteistyöstä. Taantumuksellista ja vanhoillista hyvä veli-meininkiä halutaan selvästi jatkaa. Onneksi se ei kaikista enemmän tai vähemmän kyseenalaisista yrityksistä huolimatta tule onnistumaan yhtä sujuvasti kuin ennen.
 
Pro Hämeenlinna tulee edellyttämään laaja-alaisemmin valmisteltuja, tosiasioihin perustuvia vaihtoehtoja päätöksenteon pohjaksi. Päätösesitysten on oltava niin selkeitä, että kansalaisilla on mahdollisuus valvoa mistä päätetään ja millä perusteilla. Vaadimme läpinäkyvyyttä ja tasapuolisuutta, emmekä paina epäkohtia villaisella. Rakenteellista korruptiota suosivat hyvä veli-verkostot joutuvat koville. Epämiellyttävistä asioista ei enää vaieta.
 
Hyvät 37,5%. Tekään ette äänestäneet väärin.

Mainos