Kolumnit

Väistötilat kasvattavat luonnetta

Mitä väistötiloilla tarkoitetaan? Ovatko ne jotakin väisteleviä tiloja vai väärin kirjoitettuja väestötiloja?

Vielä parikymmentä vuotta sitten ei puhuttu väistötiloista, vaan silloin lähdettiin evakkoon remontin tieltä, hankittiin tilapäiset tilat tai siirryttiin vain väliaikaisiin tiloihin joksikin aikaa.

Toisaalta – ei silloin puhuttu homekouluista tai sisäilmaongelmistakaan, eikä kenenkään mieleen tullut käydä koulua parakeissa tai viipaleissa.

Minä kävin oikeastaan koko alakouluni väistötiloissa, jotka raivattiin läheiseltä kauppaoppilaitokselta.

Vanha kunnianarvoisa puukoulu joutui remonttiin ja sen tieltä lähti muutama luokka evakkoon. Alun epäluulojen jälkeen meille oppilaille syntyi uusia leikkejä, eikä välitunnilta oltaisi millään raaskittu palata sisälle pulpettiin.

Eivät väliaikaiset tilat olleet yhtä hyvät kuin oma luokka koulussa, mutta ne toivat jännitystä tylsiin koulupäiviin. Vaikka kauppaopistosta olikin aikamoinen juoksumatka ruokalaan, jäi noista vuosista lämpimät muistot. Luokka hitsautui yhteen ja pienet puutteet korvattiin hurtilla huumorilla.

Väistötiloihin joutuminen ei ole mikään maailmanloppu, vaikka niin usein puhutaankin. Välillä on tuntunut, etteivät väistäjät vain kehtaa myöntää ääneen, että väistössä on ihan kiva olla. Parhaimmillaan väistötilat kasvattavat me-henkeä ja opettavat joustamaan.

Ei väistötiloista ainakaan meikäläisen mieleen mitään traumoja ole jäänyt. Päinvastoin. Ehkä sieltä jäi taipumus sopeutua nopeasti erilaisille epämukavuusalueille.

Muistan vieläkin sen surkeuden, kun piti palata takaisin vanhaan kouluun. Taidettiin porukalla tirauttaa jopa pari kyyneltä. Se oli lapsuuden loppu.

Sadat hämeenlinnalaiset ovat odottaneet jo pitkään remonttia tai kokonaan uusia tiloja väistötiloissa ja lisää tulee.

Pisimpään ovat saaneet venyttää vieteriään koululaiset, joiden evakko kestää vielä vuosia. Väliaikaisissa tiloissa kasvaakin tällä hetkellä sukupolvi, joka ei ole koskaan opiskellut alunperin kouluksi rakennetussa rakennuksessa.

Totta kai jatkuva väistely väsyttää. Väistely on työlästä, mutta toisaalta väistäminen on lupaus paremmasta. Jossakin tunnelin päässä kajastaa kaikesta huolimatta valoa.

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic