fbpx
Kolumnit

Vajaaravitsemus uhkaa vanhusten lisäksi myös nuoria aikuisia

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Tuore tutkimus kertoo huolestuttavaa, mutta mutu-tuntumalla tiedossa ollutta faktaa: Noin neljännes suomalaisista jättää silloin tällöin aterioita väliin seuran puutteen eli yksinäisyyden vuoksi.

Gerontologinen ravitsemus Gery ry:n teettämän tutkimuksen mukaan ilmiö koskettaa joka viidettä yli 65-vuotiasta. Yllättävää on se, että yleisintä aterioiden skippaaminen on alle 25-vuotiaiden keskuudessa.

Yksin aterioiva syö usein myös yksipuolisemmin ja epäterveellisemmin kuin seurassa.

Jokainen meistä, jolla on iäkkäitä, yksin asuvia vanhempia huollettavana, on törmännyt tähän ilmiöön.

Vaikka ostat ja valmistat jääkaapin täyteen ruokia, niistä on närpitty vain varpusenannokset, kun tsekkaat tilanteen parin päivän päästä. Aamuvoileivät ovat syömättä, koska aamukahvin kanssa maistuu mieluummin pullapitkon palanen.

Mikään järkipuhe siitä, että vajaaravitsemus on vaarallista ja että pitää syödä myös vihanneksia sekä juoda riittävästi päivän mittaan, ei auta.

Ei auta myöskään tuputus, pikemminkin päinvastoin.

Suuri vastuu vanhusten aterioinnista on kotihoitajilla, joiden toivoisi seuraavan tarkasti yksin asuvien vanhusten syömän ruoan määrää ja laatua ja pitävän huolen, että lautaselle päätyy sieltä jääkaapista myös kasviksia ja vihanneksia ja että ne myös syödään.

Kotihoitajat kuitenkin vaihtuvat usein, eikä rutiineja ja vanhusten tapojen ja kommervenkkien tuntemista ehdi ehkä syntyä.

Kotihoidossa tiedostetaan, että vanhusten heikko ateriointi on yleinen ongelma, mutta ketään voi pakottaa syömään. Ruoka ei maita, kun huono kunto ei riitä liikkumiseen eikä energiaa kulu. Oravanpyörä on valmis.

Nuorten aikuisten kohdalla aterioiden väliin jättämisen syitä voi vain arvailla.

Moni heistä elää alle 25-vuotiaana vielä yksin, rahat ovat opiskelujen tai työttömyyden vuoksi vähissä, ei osata tai viitsitä kokata monipuolisesti tai vapaa-aika on kortilla. Osa heistä niin kuin vanhuksistakin ei yksinkertaisesti muista syödä.

Gery ry on nimennyt helmikuun toisen viikon Voimaa ruoasta -viikoksi ja kehottaa ihmisiä yhteisen pöydän ääreen perheen, ystävien tai vaikkapa naapurien kesken. Mikä sen parempaa kuin maittava ruoka ja hyvä seura.

Menot