Kolumnit

Valtaosa jäi opiskelupaikatta, mikä tuppaa unohtumaan

Monen nuoren ja usean vähän varttuneemmankin aikuisen kesän jännittävin päivä koitti viime perjantaina, kun korkeakoulujen yhteishaun tulokset julkistettiin.

Opetushallituksen mukaan opiskelupaikan sai 47 300 henkilöä, mikä on noin 31 prosenttia kaikista 152 900:sta kouluihin pyrkineistä.

Toivotan lämpimästi onnea kaikille opiskelemaan päässeille! Erityisesti muistan teitä, joille korkeakoulun ovi aukesi useamman mönkään menneen kokeilun jälkeen. Kokemuksesta pystyn samastumaan iloonne ja huojennukseenne.

Muistakaahan vielä vastaanottaa opiskelupaikkanne ennen kuin kello lyö 15 heinäkuun 10. päivänä.

Sympatisoin vilpittömästi myös opiskelupaikkaa vaille jääneitä. Heitä on noin 105 600, mutta tulosten valmistuttua he jäävät yleensä näkymättömiin.

Se on ymmärrettävää, sillä kukapa haluaisi kailottaa epäonnistunutta hakuaan julkisesti. Tulosten julkistaminen ei liene mieluista silloinkaan, kun haun on tehnyt vain taatakseen oman työmarkkinatukioikeutensa yllättävän työttömyyden varalta.

Kollektiivisessa vaitonaisuudessa on silti huonotkin puolensa. Yksittäiselle hakijalle se antaa herkästi vääristyneen käsityksen siitä, että aivan kaikki muut ovat saaneet opiskelupaikan. Silloin epäonnistumisen tunne voi olla musertava.

Synkkyys sakenee, jos valituksi tulemista on pitänyt itsestäänselvyytenä eikä välivuodelle ole varasuunnitelmia valmiina.

Voimakkaimman järkytyksen laannuttua välivuodesta kannattaa ottaa irti kaikki, mikä lähtee.

Jos opiskelu kiinnostaa ja kukkaron nyörit ovat löysällä, tyydyttävää tekemistä voi löytyä esimerkiksi kansanopistojen ja avoimien korkeakoulujen koulutustarjonnasta. Parhaimmillaan tällainen kouluttautuminen konkretisoi oman unelma-alan käytäntöjä ja edistää myöhempiä opintoja.

Työskentely on myös hyvä vaihtoehto, ja palkka- sekä vapaaehtoistöitä voi hakea kotiseudun lisäksi myös ulkomailta eri järjestöjen kautta. Matkailu kannattaa toki muutenkin, eikä silkkaa lomailumahdollisuuttakaan sovi väheksyä.

Lisäksi korkeakoulujen opiskelijavalintoja tehdään tietyillä aloilla vielä varasijavalinnoilla ja täydennyshauilla. Opiskelijoita haetaan yhä 147 amk-koulutukseen, joiden lisähakuajat ovat koulutuskohtaisia. Viimeisetkin haut päättyvät elokuun 15. päivänä.