Kolumnit

Valtuustoanalyysi: Hybridiportaat Ahvenistolle – Jouset-veistos ei kestä kiipeämistä

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Vaikka valtuustoaloitteita pidetään välillä turhina, niillä voi vaikuttaa.

Tämän todistaa Anne Laatikaisen (sd.) syyskuussa masinoima, yhteensä 33 allekirjoituksen, aloite portaista Ahvenistolle Olympiakadun varteen. Tosin samasta aiheesta on aikaisemmin kuntalaisaloitteen tehnyt Esko Anttola.

 

Aloite eteni hallinnossa huomattavan nopeasti. Maastoa on käyty tutkimassa Ahvenistolla muutamaankin kertaan. Sopiva paikka on löydetty siten, etteivät alueen kylmänkukkaesiintymät vaarannu.

Portaista tulee 120 metriä pitkät, ikään kuin tavallisten ja kuntoportaiden hybridi. Mahtaa siinä hiki tulla, jos koko matkan vetää yhteen putkeen.

Esko Anttola esitti alunperin portaita hyppyrimäen alastulorinteeseen, mutta se todettiin liian jyrkäksi.

 

Toinen aloite, jonka toteutumisesta voi olla suhteellisen varma, tehtiin maanantaina. Kaikki valtuustoryhmät esittävät, että päiväkotilasten ja koululaisten ryhmät voisivat käyttää busseja ilmaiseksi.

Tämä tarkoittaa ryhmien matkoja esimerkiksi uimahalliin, Verkatehtaalle tai taidemuseoon.

Ihan vielä ryhmille ei kuitenkaan maksuttomuutta myönnetä, sillä aloite pitää ensin byrokratiakierroksella tutkia ja pohtia, kuinka maksuttomuus järjestyy.

Poliittista tahtoa näyttää kuitenkin olevan.

Tahtoa ei sen sijaan ollut Kantolan alueella vanhan keksitehtaan vaiheilla sijaitsevan Aimo Tukiaisen Jouset-veistoksen pelastamiseen.

 

Edellisessä valtuustossa istunut Aarne Kauranen (sd.) teki jo pari vuotta sitten aloitteen huonokuntoisen teoksen kunnostamisesta ja siirtämisestä parempaan paikkaan.

Nyt demarien ryhmyri Anne Laatikainen vetosi jopa Hämeenlinnan kirjeen nimimerkki Antin näkemykseen teosten siirtämiseksi sisätiloihin, mutta kaupungin asiantuntijoilla on vankka peruste olla tekemättä sitä.

Nykyinen selfie-kulttuuri houkuttelee ihmisiä kiipeilemään mitä erikoisimpiin paikkoihin. Jouset on tyypillisesti teos, johon voisi kiivetä. Asiantuntijat pelkäävät sen romahtavan.

Nyt se sen sijaan saa vähitellen rapautua alkuperäisellä paikallaan. Demarit totesivat happamasti, että tuskinpa saman taiteilijan Mannerheimin ratsastajapatsaalla on näin kurja kohtalo.

Juttua päivitetty 13.3. klo 16.17. Portaiden pituus on 120 metriä, ei 400.