Kolumnit

Vangeille keppiä ja porkkanaa

Suomen vankiloissa suorittaa rangaistustaan vajaat 3000 vankia. Näistä noin 230 on valvotussa koevapaudessa, jonka tarkoituksena on totuttaa vankia siviilielämään ennen lopullista vapautumista.

Suomen vankiluku on asukasmäärään suhteutettuna Euroopan pienimpiä. Täkäläinen toimintamalli pohjautuu ajatukseen, jonka mukaan vankeuden on tarkoitus olla samaan aikaan sekä rangaistus että lainkuuliaiseen elämäntapaan ohjaava koulutusjakso, jonka jälkeen vanki voi solahtaa osaksi yhteiskuntaa ja välttää rikoskierteeseen ajautuminen.

 

Itselleni tarjoutui tilaisuus tutustua vankilan arkeen Rikosseuraamuslaitoksen johdolla. Vierailu Helsingin vankilassa eli maineikkaassa Sörkassa kesti vajaan vuorokauden. Siksi en edes yritä kuvailla, miltä todellinen, kenties vuosien mittainen tuomio tuntuisi.

Se olisi kornia, eikä todennäköisesti vastaisi totuutta. Muutamien havaintojen tekemisen näinkin lyhyt oleskelu suljettujen ovien takana silti mahdollisti.

Ihmiskoe vahvisti mielikuvaa siitä, että suljetussa laitoksessa olevalle suurin rangaistus on nimenomaan vapauden menetys

Siinä eivät paljon lohduta televisiot tai muut vempaimet, joiden parissa voi kuluttaa aikaa. Kun ihmiseltä viedään vapaus päättää asioistaan ja liikkumisestaan, häneltä viedään oikeastaan kaikki.

Vierailumme aluksi meiltä takavarikoitiin puhelimet ja tietokoneet, mikä tuntui vuorokauden ajan oikeastaan rentouttavalta. Ei tarvinnut olla kenenkään tavoitettavissa, vaan riitti, kun toimi henkilökunnan ohjeiden mukaan osana massaa. Pään sisäisessä kovalevyssä alkoi vapautua tilaa. Some-todellisuuden ulkopuolella olemisen kesti, kun tiesi, että ihan pian sinne pääsee takaisin.

 

Vankiloita kutsutaan usein rikollisuuden korkeakouluiksi. Uusintarikollisuus on kuitenkin Suomessa vähentynyt, joten paljon on vankeinhoidossa ilmeisesti tehty oikein.

Silti Rikosseuraamuslaitoksen tuoreimman tilaston mukaan viiden vuoden seuranta-ajalla suoraan vankilasta vapautuneista 49 prosenttia joutui uudelleen vankilaan.

Rikosseuraamuslaitoksen pääjohtaja Esa Vesterbacka korosti vierailumme päätteeksi, että vankiloiden tulee olla rikoksettoman elämän korkeakouluja, ja että myös vangilla on oikeus ihmisarvoiseen kohteluun.

Näin on. Samaan aikaan rangaistusjärjestelmän pitää kuitenkin olla sellainen, että se vastaa kansalaisten oikeustajua.

Tehtyä ei saa tekemättömäksi, mutta myös rikoksen uhrin on voitava kokea tulleensa oikeudenmukaisesti kohdelluksi.

Siinä haastetta heille, jotka käytännössä määrittävät, kuinka paljon oikeusjärjestelmän on tarjottava keppiä ja kuinka paljon porkkanaa.

 

Kirjoittaja on Lännen Median uutispäällikkö.