fbpx
Kolumnit

Vanhukset vain yksi populismin pelinappula

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) ja hallitus ratkaisevat vanhustenhuoltoa. Eduskunnalle annetaan lakiesitys, jolla määrätään 0,7 työntekijän mitoitus per asiakas.

Uudet määräykset mitoituksesta astuvat voimaan huhtikuussa vuonna 2023. Tuolloinhan pidetään eduskuntavaalit, jos emme saa ennenaikaisia vaaleja.

Työntekijöiden saatavuus, mitoituksen rahoitus ja keskustelu vanhustenhuollosta siirrettiin siis seuraaviin eduskuntavaaleihin ja seuraavalle vaalikaudelle.

Populismia on sanottu tavaksi antaa monimutkaiseen ongelmaan yksinkertainen ratkaisu. Se ei ole yleensä ratkaisu, koska se kohtaa vain heikosti laajan ja monisärmäisen ongelman.

Pelkistämällä vanhukset henkilöstömitoitukseksi syyllistytään räikeään populismiin. Kaiken lisäksi ongelma työnnetään seuraavalle vaalikaudelle ja seuraavan hallituksen niskoille.

Hoitajamitoitus vääristää entisestään vanhustenhuollon voimavarojen suuntaamista. Rahat on jo nyt keskitetty laitoksiin. Vanhusten kotihoidon kehittäminen on kaikista hyvistä julistuksista ja päätöksistä huolimatta laiminlyöty.

Vanhustenhuollon tiloja ja rakenteita kehittämällä pystyttäisiin paljon parantamaan vanhusten hoitoa ja asemaa. Lienee selvä, että vanhukset lopulta vain kärsivät kaavamaisesta hoitajamitoituksesta.

Syvä ongelma myös vanhustenhuollossa on kuntien krooninen rahapula. Tulot eivät ole pitkään aikaan riittäneet menoihin – ja tilanne vain pahenee.

Viime vuonna kuntien kokonaismenot olivat 1 170 miljoonaa euroa tuloja suuremmat. Hämeenlinnan seudun kuntien kymmenen viime vuoden alijäämä on todellisuudessa noin 180 miljoonaa euroa. Hämeenlinna tekee kirjanpidollisestikin noin 20 miljoonan alijäämän kuluvalta vuodelta.

Useat kunnat ovat aloittamassa yt-neuvottelut henkilöstönsä lomauttamisesta. Hämeenlinna valmistelee rakenteellisia esityksiä menojen leikkauksista.

Vanhustenhuolto on vain yksi ongelmista, joiden syyt ja seuraukset pyritään väistämään. Antti Rinteen (sd.) hallitus ei ensimmäinen hallitus, joka työntää ongelmat seuraajilleen.

Lupaukset ovat kuitenkin nyt poikkeuksellisen jyrkässä ristiriidassa päätösten kanssa.

Menot