fbpx
Kolumnit

Vapaan sanan edustajat ovat kovilla

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Hämeen Sanomissa kirjoitettiin viime viikolla epäillyistä huumerikoksista. Oli joku Nacci, oli jokin mopokerho, oli naamaan tatuoituja epäiltyjä, joiden mielestä suomalaisen yhteiskunnan pitäisi pelätä heitä.

He rohkeat, jotka kirjoittavat järjestäytyneestä rikollisuudesta, saavat osakseen oikeita uhkailuja.

Samaan aikaan osa poliitikoista puhuu halveksuvasti “toimittelijoista”, ihan kuin eivät ymmärtäisi tilanteen vakavuudesta tuon taivallista.

Mutta kyllähän he ymmärtävät. Väkivallalla, asianajajilla ja oikeusjutuilla uhkailu ei ole vain kotimaisen sananvapauden, hallinnon läpinäkyvyyden ja suomalaisten instituutioiden haastamista.

Lännen Median palkittu toimittaja kirjoitti sosiaalisessa mediassa, että “minuun kohdistuu oikeustoimittajan työni takia viranomaisten määrittelemä vakava väkivallan uhka järjestäytyneiden rikollisryhmien taholta. Tilanne on jatkunut siitä lähtien, kun ensimmäinen juttuni rikollisjärjestö United Brotherhoodin (UB) valta-asemasta vankiloissa julkaistiin Lännen Median lehdissä 28.4.2019.”

Mopoilukerho on siis Suomessakin asemassa, jossa heidän tekemisistään ei saa kertoa, mistään Käikälän amfetamiineista ei saa mainita, kaikki törkeätkin pahoinpitelyt pitää julkisessa sanassa vaieta.

Lapsille tarjotut amfetamiinitkin pitäisi ilmeisesti painaa villaisella. Tähän on tultu.

Toimittaja Rebekka Härkönen arvioi, että “luomalla nämä asiat esiin yksityishenkilönä tahdon myös alleviivata sitä, että jokaisen ihmisen turvallisuus, koskemattomuus ja henki ovat henkilön yhteiskunnallisesta asemasta, ammatista ja voimassa olevasta lainsäädännöstä riippumaton itseisarvo.

Ei voi olla Suomessa niin, että elämäntapaintiaanit lain tuolla puolella määrittävät, kuka saa sanoa ja mitä.

Härkönen jatkaa, että demokraattisen yhteiskunnan elinehto on vapaan tiedonvälityksen ja oikeusvaltiokäytäntöihin pohjautuvan viranomaistoiminnan turvaaminen.

Hän näkee koko suomalaista yhteiskuntarauhaa uhkaavana tilanteen, jossa toimittajia ja viranomaisia yritetään pakottaa painostuksen, uhkailun ja väkivallan avulla toimimaan esimerkiksi ääri-ideologioiden kannattajien tai järjestäytyneiden rikollisryhmien määrittelemin ehdoin.

Menot