fbpx
Kolumnit

Vapaasta tiedonvälityksestä otetaan mittaa

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Helsingin Sanomien (HS) vastaava päätoimittaja Kaius Niemi kertoi perjantaina, että lehden toimittajien saamat syytteet turvallisuussalaisuuden paljastamisesta ovat hänelle järkytys.

Niemen mukaan eilinen oli hyvin synkkä päivä Helsingin Sanomille ja suomalaiselle vapaalle tiedonvälitykselle ylipäänsä.

Päätoimittajan mielestä ei ole mitenkään itsestään selvää, että Suomen kaltaisessa, lehdistönvapauden mallimaana pidetyssä maassa on toimittajia syytteessä vankeusuhan alla.

Mistä olikaan kyse? Koko tapaus sai alkunsa miltei neljä vuotta sitten, kun lehti julkaisi sotilastiedustelun Viestikoekeskusta taustoittavan jutun. HS julkaisi artikkelin, ja perusteli julkaisua sillä, että suuri yleisö ei aiemmin tuntenut sotilastiedustelun tekemää työtä.

Hesarin mielestä julkaisulle oli vahvat perusteet, koska tuolloin valmisteilla oli uusi tiedustelulaki. Se taas tarjosi tiedusteluorganisaatioille merkittävästi enemmän valtuuksia, kavensi kansalaisten yksityisyydensuojaa ja sen hyväksyminen edellytti perustuslain muutosta.

Kyseisen jutun julkaisu herätti vuonna 2017 ison kohun. Hesarille kävi nopeasti ilmeiseksi, että he olivat epäonnistuneet perustelemaan yleisölle riittävällä tavalla artikkelin julkaisua; tämän he myös myöntävät.

Puolustuksenaan Hesari kertoi, ettei se ole julkaissut mitään sellaista, joka ei olisi ollut löydettävissä jo aiemmin julkisista lähteistä.

Myöskään poliisin mukaan HS ei rikkonut lakia tietoja hankkiessaan.

Ulkopuoliselle Hesarin tapaus on väistämättä kiinnostava. Tapaukseen liittyy myös merkillisiä piirteitä kannettavan tietokoneen tuhoamisineen ja pienine tulipaloineen.

Nämä detaljit ovat kuitenkin pikkuseikkoja. Helsingin Sanomien mukaan lehti julkaisi vain tietoja, jotka olivat jo julkisesti saatavilla. Ei kai sellaisesta voi mitenkään joutua Suomessa vankilaan?

Maanpetosrikosten luokasta kuitenkin puhutaan.

Jatkossa jää nähtäväksi, onko Hesarin toimituksessa käsitelty korkean salausluokan asiakirjoja ja jos on, millaisissa fyysisissä tiloissa.

Panokset ovat korkeat jo tässä vaiheessa. Mittaa saatetaan ottaa jopa yleiseurooppalaisella tasolla. Uhka vankeudesta vaarantaa Hesarin mielestä vapaan tiedon­välityksen Suomessa.

Kirjoittaja on Hämeen Sanomien päätoimittaja.

Menot

Uusimmat