fbpx
Kolumnit

Vappuperinne syntyy yleensä spontaanisti

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Vappu ja uusi vuosi ovat suomalaisten kaupunkikarnevaalit, sitten on vielä juhannus, jolloin kaikki kynnelle kykenevät pakenevat maalle.

Muut suomalaiset juhlapyhät tuppaavat olemaan jäykänpuoleisia, vaikka esimerkiksi itsenäisyyspäivää voitaisiin viettää myös iloisesti juhlien.

Vapussa on se hyvä puoli, että silloin voi juhlia monia erilaisia asioita.

Wikipedian mukaan “Vappu on vuosittain 1. toukokuuta vietettävä kevään loppupuolen juhlapäivä sekä kansainvälinen työväen juhlapäivä. Suomessa vapunpäivää aattopäivineen vietetään työväen, ylioppilaiden ja kevään karnevaalijuhlana”.

Juhlapäivä on saanut nimensä pyhästä Valburgista, jonka muistopäivä on 1. toukokuuta. Hän taas oli 700-luvulla elänyt katolinen nunna ja ihmeidentekijä, jolla ei ole kovinkaan paljon tekemistä nykyisen vapunvieton kanssa.

Lapsuuden perheellämme oli tapana käydä vapunpäivänä Ullanlinnanmäellä. Siksi onkin ollut hauskaa palata sinne nyt vanhemmiten pitkän maaseutu- ja Tampere-kierroksen jälkeen.

Maaseudulla ei vappua juuri huomaa. Sitä ei erikseen keräännytä isompiin porukoihin juhlimaan. Itsekin olen muutaman kerran vappuna kuokkinut kasvimaata.

Lapsuuden vappuihin verrattuna Ullanlinnan juhlinnasta on tullut jonkinlaista varustelukilpailua. Nykyään erilaiset porukat raahaavat mäelle kaikkea mahdollista sohvista alkaen ja pikniktarjoilu on lähes gourmet-tasoa.

Hyvä jos se tehdään pilke silmäkulmassa, eikä stressipisteet huipussaan ja muistetaan kerätä roskat.

Pienenä tyttönä piisasi mahdollisimman suuri ja punainen ilmapallo.

Vappuna nautitaan paitsi simaa myös alkoholia. Se on saanut ryyppyjuhlan maineen. Alkon myynnissä se näkyy kuitenkin vasta kolmanneksi vilkkaimpana pyhänä joulun ja juhannuksen jälkeen.

Hämeenlinnalta puuttuvat työväen vapun lisäksi muut vappuperinteet. Monenlaista on yritetty, mutta pysyvät perinteet syntyvät yleensä spontaanisti.

Ehkä kaikki vähitellen löytävät tiensä Verkatehtaan vappuun. Siitä voisi tulla oikea hämeenlinnalainen vappuperinne.

Yksi perinne on kuitenkin, joka koskettaa tasapuolisesti koko maata – vappusää. Se on yleensä kolkonkalsea ja sadettakin saadaan, parhaimmillaan jopa lumena. Tänä vuonna taitaa tosin olla ainoastaan kylmä.

Asiasanat

Menot