fbpx
Kolumnit

Varjostavat ja viilentävät katupuut kuuluvat kaupunkiin

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Kun kävin ensimmäistä kertaa Berliinissä, minuun ei tehnyt suurinta vaikutusta miljoonakaupungin vilkkaus, rikas historia tai currywurstit, vaan joka paikkaan ulottuva vehreys.

Susanna Kukkamäen opinnäytetyön “Katupuiden merkitys kaupunkiympäristössä” mukaan Berliinissä oli joitakin vuosia sitten yli 440 000 katupuuta. Vertailun vuoksi Helsingissä katupuita oli tuolloin noin 30 000.

Etenkin länsipuolella betoninen kaupunki tuntui paljon inhimillisemmältä paikalta lehmusten alla kulkiessa.

 

Berliinin vehreys ja katupuiden vaikutus viihtyvyyteen nousee mieleeni usein töihin pyöräillessä, sillä matkan varrelle osuu kaksi Hämeenlinnan ääripäätä.

Turuntie suurine varjostavine ja viilentävine puineen on suurista liikennemääristään huolimatta kuin pieni pala vehreää metsää.

Ihan toiseen todellisuuteen kulkija taas joutuu Vanajaveden ylitettyään, kun edessä avautuu Hämeen Sanomien toimitukseenkin vievä Vanajantie. Se on isolla rahalla rakennettu menetetty mahdollisuus miellyttävään kaupunkiympäristöön.

 

Vanajantie koki kauan kaivatun täysremontin vuosina 2015-2016, kun sen perunapeltoa muistuttanut pinta uusittiin ja samalla valmistauduttiin entisen teollisuusalueen tiiviiseen asuinrakentamiseen.

Tässä yhteydessä autojen ja kevyen liikenteen väliin jätettiin leveä kaistale, joka kivettiin käsityönä.

Miksi ihmeessä tähän suurella vaivalla luotuun kalliiseen hukkatilaan ei voitu istuttaa puurivejä?

Hämeenlinnan kunniaksi on toki sanottava, että monella uudella asuinalueella tämäkin on huomioitu. Kaupungillahan on Vuorentakana jopa oma “puupankkinsa”, jossa taimet saavat kasvaa isoiksi ennen istutusta.

 

Katupuut eivät ole pelkkä ulkonäköasia, vaan ne tuovat varjoa ja viilentävät helteillä. Ne myös sitovat hulevesiä ja parhaimmillaan pystyvät parantamaan ilmanlaatua suitsimalla katupölyn kulkeutumista kauemmas ja asuntoihin.

Jos viime kesä oli minkäänlainen esimerkki Suomenkin tulevasta ilmastosta, olisi viilentävälle varjolle todellakin tilausta kaikkialla kaupungissa.

Ehkä Vanajantielläkin on vielä toivoa siinä vaiheessa, kun valtion ison virastotalon rakentaminen sinne joskus alkaa.

Menot