Kolumnit

Varovaisesti nyt niiden tornitalojen kanssa!

Korkeaa rakentamista ykköskortteliin! Tornitaloja kakkoskortteliin! Nyt tuntuu kiinteistöjen omistajilla olevan kova vauhti päällä.

Tavallista kaupunkilaista lievästi sanottuna hirvittää.

Ymmärrettävää tietysti on, että Hämeenlinnaa halutaan kehittää. Ja sekin, että kiinteistöillä halutaan tehdä rahaa. Mutta niin kuin kaikessa, tässäkin on hyvin tarkkaan punnittava, millä ehdoilla sitä kehitystä halutaan.

Ettei kävisi niin, että vauhdin huumassa pilataan se arvokas, mitä meillä on.

Nyt tuntuu olevan kynnyskysymys, että keskustan kortteleihin pitäisi saada rakentaa taloja, jotka ovat kirkkoa korkeampia. Vanhasta, tosin kirjoittamattomasta, säännöstä halutaan päästä eroon.

Kyse ei kuitenkaan ole nyt mistä tahansa rakentamisesta. Hämeenlinna on Suomen vanhin sisämaakaupunki, ja on ihan oikein ja kohtuullista, että se paikoin myös näyttää sellaiselta.

Ykkös- ja kakkoskorttelit eivät ole nykyiselläänkään vanhoja, saati kauniita, mutta sopii miettiä, mitä korkeat talot aiheuttaisivat keskustan ilmeelle.

Ainakin tornitalot peittäisivät hienon näkymän Turuntieltä Kumppanuustalolle ja edelleen kirkolle. Se näkymä on hyvin olennaista Hämeenlinnaa. Ikivanha Turuntie jatkuu ikään kuin ruutukaavakeskustan yli kirkolle asti.

Ja miten kävisi näkymän Myllymäen laelta? Kun sieltä katselee kohti kaupunkia, ensimmäiseksi katse ohjautuu valkeaan, kustavilaistyyliseen temppeliimme. Ja sama juttu, kun ajetaan Helsingin suunnasta kaupunkia kohti.

Kirkko on keskustamme tärkein rakennus kaupunkikuvallisesti ja kulttuuriympäristön kannalta – ihan ottamatta kantaa siihen, kuinka maallistuneita mahdollisesti nykyään olemme. Tori ja kirkko ovat keskuspaikkoja. Jos jotain merkittävää tapahtuu, torilla tavataan, ei missään muualla.

Tätä asiaa kannattaa siis pohtia todella tarkkaan.

Ainakin toivoisin, ettei päättäjiä hämätä sanomalla, ettei korkea rakentaminen pilaa mitään, jos arkkitehtuuri on tarpeeksi korkeatasoista.

Tämä on kuultu niin monesti aiemmin. Ensimmäiset luonnokset, joiden perusteella päätökset tehdään, ovat usein upeita. Mutta ajan myötä – kun talouden realiteetit tulevat vastaan – huomaammekin, ettei lopputulos sitten ollutkaan odotusten mukainen.

Päivän lehti

28.11.2020

Fingerpori

comic