Kolumnit

Verot robottien maksettavaksi

Ihmiset menevät vapaaehtoisesti vankiloihin, joita he kutsuvat toimistoiksi, kirjoittavat raportteja, joita kukaan ei lue, lähettävät sähköposteja ihmisille, joista eivät pidä ja selaavat välillä Facebookia.

Edellisen irvailevan viisauden lausui hollantilaiskirjailija Rutger Bregman, jonka mukaan nykyinen työssäkäyntikulttuuri voi näyttää satojen vuosien päästä likipitäen yhtä omituiselta kuin muinaisen maya-kulttuurin rituaalimenot nykyään.

Ja onhan se totta. Joutavanpäiväistä mukatyötä tehdään siellä ja tuolla, vaikka annammekin helposti omalle työlle yleviä, jaloja merkityksiä. Sen tosiasian tunnustaminen edes itselle, että tekee tyhjänpäiväistä ja mitätöntä työtä kahdeksan tuntia arkipäivässä – ja ansaitsee moisesta vielä palkkaa – on tietysti äärimmäisen hankalaa.

Johtopäätöksenä kun pitäisi irtisanoutua ja suunnata energia johonkin järkevämpään ja motivoivampaan.

Suomalaisessa, kaikenlaisen työn ihanuutta ja merkityksellisyyttä korostavassa ilmapiirissä tällaiset irtiotot ovat harvinaisia. Ainakin, jos pankkitili ei suoranaisesti pullistele ja perintökin on jo törsätty.

Asuntolaina ja lapset harrastuskustannuksineen siirtävät potentiaalista taivaanrannan maalailua tehokkaasti vuosikymmenillä eteenpäin.

Ei ole kovin suuri yllätys, että kirjailija Bregman kannattaa perustuloa. Automaattisesti, ehdoitta ja vastikkeettomasti maksettava perustulo nimittäin nujertaisi Bregmanin uskomuksen mukaan köyhyyden. Lisäksi perustulo tulisi halvemmaksi kuin nykyiset sosiaaliturvamallit. Suomessakin on kokeiltu perustuloa, joskin rajoitetusti ja pienellä otoksella.

Moni suomalainen poliitikko ei jaa Bregmanin käsityksiä. Vastikkeettoman tuen jakaminen nähdään uhkana työntekijöille, laiskureille, yrityksille, yhteiskunnalle, maan taloudelle ja lopulta koko nykyiselle, länsimaiselle elämäntavalle.

Toisaalta, moni oikeistopoliitikko ymmärtää perustulon käsitteen todennäköisesti tahallaan väärin. On ilmeisesti jotenkin helpompaa käsittää työttömyyskorvaus, asumistuki, kotihoidontuki ja niin edelleen, ja jatkaa aivan kuten ennenkin.

Automaatio voi kuitenkin muuttaa kaiken, mikäli työpaikat vähenevät dramaattisesti. Robotit pitäisi vielä koodata rakastamaan veroja.

Vanhaa vitsiä mukaillen valtion ei niitä enää tarvitsisi maksaa.

Päivän lehti

11.7.2020