fbpx
Kolumnit

Vielä riittää Rinteen Antilla kavereita

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Vahvassa etukenossa annetut vaalilupaukset ja torikansan tunnelmia kohottamaan räätälöidyt vappupuheet pitää nyt unohtaa.

Hallitustunnustelija Antti Rinne (sd.) on toistaiseksi esiintynyt terhakkaana ladellen kovin toiveikkaita aikatauluja työnsä etenemisestä.

Vaalitulos vei kuitenkin uuteen poliittiseen kulttuuriin. Aiemmin perinteisestä kolmesta suuresta kaksi puoluetta antoi tukevan pohjan enemmistöhallitukselle, missä ei kuitenkaan ollut mukana kaikki sateenkaaren värit.

Perussuomalaiset on ollut oma lukunsa jo kolmessa eduskuntavaalissa. Se kertoo, että osa äänestäjistä on kyllästynyt perinteiseen tapaan tehdä politiikkaa.

Suurin puolue vaaleissa on pienempi kuin koskaan. Antti Rinteen demareilla on vähemmän kuin kaksi kolmesta kansanedustajaa verrattuna Paavo Lipposen hallituksiin 1990-luvulla.

Uuden ajan toimintaa voi lähestyä happotestillä vähemmistöhallituksesta, mistä meillä ei viime vuosikymmeniltä ole kokemusta. Vähemmistöhallituksen pitäisi saada päätöksilleen eduskunnan enemmistön tuki, mikä pakottaisi laajempaan ja avoimempaan valmisteluun.

Ei reilun viiden miljoonan kansan yhteisten asioiden hoitaminen voi olla niin vaikeata kuin edellisten hallitusten toiminnasta voisi päätellä. Ei voi olla niin, että todetaan vain yritetyn parasta, mutta neljä vuotta oli liian lyhyt aika.

Laajempi valmistelu kuulostaa entisaikojen parlamentaariselta komitealta, mikä voisi toimiakin, jos nykyisten aikojen vaatimat avoimuus ja julkisuus tulevat hoidettua.

Julkisuutta tulee tosin hallitustunnustelujen merkeissä hoidettua vähintään riittävästi, kun reunaehtoja ja kynnyskysymyksiä putoilee eri puolilta kenttää enemmän kuin lääkäri määrää. Tulee mieleen, että kannattaisiko nämä vielä säästää keskinäisiin neuvonpitoihin?

Muuten liian moni puolueista ajaa itsensä tilanteeseen kuin valtakunnansovittelijan ovella, josta ei vain voi tulla pelkkiä voittajia ulos, vaikka kuinka selittäisi.

Oma lukunsa ovat kaiken maailman neuvojat ja edunvalvojat, joita tulevien hallitusneuvottelujen kirkkaissa saleissa riittää. Toistaiseksi Antti Rinteellä on enemmän kavereita kuin yhdelläkään äänestäjällä ennen vaaleja.

Menot