fbpx
Kolumnit

Kolumni: Vielä viikko pitäisi jaksaa vaalilupauksia

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Reilun viikon päästä Suomessa pohditaan, minkälainen hallitus maahan saadaan tällaisella vaalituloksella. Erittäin hyvä näin, sillä lupauksia ja tenttejä on jo kuultu jos jonkinlaisia.

Kun yksi on luvannut eläkeläisille satasen, toinen saman verran opiskelijoille ja kolmas ei halua kuunnella kamreereita, niin keitoksen ainekset ovat jotakuinkin valmiina.

Eli siitä vain hämmentämään sekalaista soppaa, vaalivoittajat.

 

Äänestäjä saattaa tosin olla hukassa, jos tai oikeastaan kun vasemmistolaista ja porvarillista tulonsiirtopolitiikkaa, verotusta ja ajatuksia työelämän kehittämisestä yritetään sovittaa yhteen.

Ettei siitä vain tulisi sutta ja sekundaa? Liian laajapohjaisella hallituksella on aina myös ongelmansa, se muistetaan Jyrki Kataisen (kok.) pääministerikaudelta.

Sateenkaaren muut osallistujat olivat tuolloin SDP, RKP, vihreät, kristillisdemokraatit  ja vasemmistoliitto. Ideologista vääntöä löytyi joka suuntaan, liimaa paljon vähemmän.

Tosin ajatkin olivat merkittävästi vaikeammat kuin Juha Sipilän (kesk.) vastikään kuoppaamalla hallituksella. Finanssikriisin jälkeen päälle puski eurokriisi ja perussuomalaiset Timo Soinin johdolla.

 

Ennustaminen on tunnetusti vaikeaa, varsinkin tulevaisuuden, mutta yritetään nyt silti – edes huumorimielessä.

Vaalien jälkeenkään rajoja ei laiteta kiinni, sähköverkkoja ei kansallisteta, polttomoottoreita ei kielletä eikä taivas sittenkään romahda yrittäjien niskaan. Sen sijaan “solidaarisuusvero” jatkaa olemassaoloaan hamaan tulevaisuuteen (jotta rikkaatkin osallistuisivat talkoisiin…).

Samaisen ennusteen mukaan valtiovarainministeriössä pyöritellään päitä ja kihistään kiukusta.

 

Talouskäppyrät näyttävät alaspäin, vaikka hetken aikaa voi vielä mennä kohtuullisesti. Ylijohtaja Mikko Spolander vertasi (HäSa 5.4) Suomen taloutta jäähtyvään kiukaaseen: parit löylyt voi kuulemma vielä heittää, mutta sitten kylmenee.

Ovatko poliitikot siis tarkoittaneet vaalikiimassa, että Suomeen on tulossa taantuma, jota elvytetään kotikutoisesti pois lisämenoilla? Vai yritetäänkö nyt vain voittaa vaalit ja sitten selitellä puheet parhain päin myöhemmin?

Valtiovarainministeriön käsitys joka tapauksessa on, että julkista taloutta pitäisi sopeuttaa parilla miljardilla, ei jaella uusia etuuksia ja vappusatasia.

—–

Korjattu 9.4. klo 21.20: Kataisen sateenkaarihallituksen kokoonpanoon lisätty myös kristillisdemokraatit.

Menot