Kolumnit

Vihdoinkin Lappiin pääsee yhtä helposti kuin eteläänkin

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

No viimeinkin! Tätä olin todella ehtinyt odottaa.

Vihdoin suomalainen matkatoimisto heräsi ja alkoi markkinoida Suomea matkailumaana meille suomalaisille.

Ei siis vain mitään yleismarkkinointia siitä, että Suomesta löytyy paljon kaunista nähtävää ja mukavaa koettavaa – mutta lähinnä niille, jotka haluavat ja pystyvät ajamaan omalla autolla pitkiä matkoja.

Kotimaanmatkan suunnittelu ja toteutus on ollut ihmisen omasta aktiivisuudesta kiinni. Sen sijaan ulkomaanmatkan tilaamiseen on riittänyt muutama klikkaus matkatoimiston nettisivulla: valitsen ajankohdan, hotellin ja tsekkaan lentoaikataulun, maksan varausmaksun ja se oli siinä!

Nyt sama helppous on siis leviämässä kotimaanmatkoihinkin, sillä Aurinkomatkojen nettisivuilta pääsee varaamaan muutaman päivän tai yhden viikon matkoja Kuusamon Rukalle tai kolmeen Lapin kohteeseen.

Nykyään puhutaan matkustushäpeästä. Ihmiset eivät – ihan aiheesta! – kehtaa nyt korona-aikana matkustaa ulkomaille. Itselläni on kuitenkin ollut hieman toisenlainen matkustushäpeä jo ennen koronaa: olen nimittäin liikkunut aivan liian vähän kotimaassa. Esimerkiksi Lapissa en ole käynyt koskaan, ja sehän on suorastaan aukko sivistyksessä!

Siihen on monta syytä, ja yksi merkittävä on juuri se, etten pidä autolla ajamisesta. LIsäksi selkä ei tykkää pitkistä istumisista. En myöskään ole enää vuosiin pitänyt pitkistä junamatkoista.

Toivottavasti kotimaan pakettimatkat pysyvät tarjonnassa myös korona-ajan jälkeisessä tulevaisuudessa. Luulisi, että meitä on muitakin, joita kotimaakin kiinnostaisi, jos matkustaminen tehdään tarpeeksi helpoksi.

Tietysti omatunto jonkin verran kolkuttaa tuon lentämispuolen takia. Mutta toisaalta: parempihan on ilmastonkin kannalta lentää Kittilään kuin Kanarialle.

Itse en pidä pitkistä lentomatkoista, mutta Kittilään lentää puolessatoista tunnissa – sehän ei ole aika eikä mikään!

Lomamatkan idea on päästä toisenlaiseen ympäristöön, jossa arkiset huolet ja velvollisuudet voi hetkeksi unohtaa. Tähän asti olen halunnut matkustaa Suomen pimeydestä etelään ennen kaikkea lämmön ja auringonvalon takia. Nyt taitaa olla oikea hetki kokeilla, voisiko Lapin taika korvata etelänloman tunnelmat.

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic