Kolumnit

Viilipyttyydellä voitetaan sydämiä, ja presidentti Niinistön suoritus oli suorastaan stoalainen

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Kerrottakoon heti aluksi, että en ole nähnytkään oikeaa viilipyttyä varsinaisessa tehtävässään. Sellainen meillä suomalaisilla kuitenkin oli, vertauskuvallisesti, menneellä viikolla Yhdysvalloissa – ja tästä voimme olla ylpeitä.

Presidentti Sauli Niinistö hillitsi ja hallitsi hermonsa Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin hämmentävän tiedotustilaisuuden sivuroolissa, hillittömien katsojamäärien ja politiikan kaikkitietävien spekulanttien edessä.

Niinistön suoritus oli suorastaan stoalainen.

Samoilla sanoilla muuten kuvailtiin myös Kaapo Kakkoa, joka nykyisin pelaa kiekkoa New Yorkin legendaarisella Madison Square Gardenilla.

Viilipytyt suomalaiset valloittavat siis maailmaa Kimi Räikkösen tutuksi tekemillä opeilla, eikä siihen tarvita turhaa lätinää. Show-hommelit sitten erikseen, asialliset hommat hoidetaan.

 

Presidentti Niinistön Washingtonin-vierailusta tehtiin saman tien miljoonia meemejä, jotka olivat pelkästään positiivisia Suomelle. Pienen kansakunnan edustaja käväisi supervallan vieraana, isäntä rähisi omiaan, mutta tolkun vieras katseli jonnekin taivaanrantaan.

Tyylikkyyden asteen voi miettiä jokainen itse.

On kuitenkin helppo arvioida, että jenkkien vallan kammareissa käytännöt ovat hieman erilaisia suhteessa siihen, mihin Suomessa on reilun vuosisadan aikana totuttu.

 

Presidentti Donald Trumpin suomalaisittain arvioituna kaoottinen tiedotustilaisuus antoi osviittaa siitä, miten käy, kun kansakunta jakautuu kahtia. Railo repesi, jos mahdollista, hetkeksi vieläkin suuremmaksi, eikä sillä tietenkään ollut mitään tekemistä Suomen tai presidentti Niinistön kanssa.

Trump painiskelee tällä kertaa virkarikossyytteissä, jotka eivät välttämättä johda yhtään mihinkään.

Samaan aikaan Washingtonissa pohdiskellaan sitä, olisivatko esimerkiksi Ronald Reaganin avunpyynnöt Leonid Brežneville olleet kuitenkaan se asia, mitä Yhdysvallat oikeasti haluaa. Vertailun vuoksi: Presidentti Trump on samaan tapaan lähestynyt Kiinaa, kauppasotavastustajaa ja potentiaalista geopoliittista uhkaajaa.

Tässä näytelmässä Suomen kannattaa olla tyyni hiihtäjä.