Kolumnit

Viimeinen glögi Berliinissä – Viimeinen päivä aikaa tehdä jouluostoksia ennen koronasulkua

Kuva: -
Kuva: -

Aivan kuin Berliinin toiseksi tärkeimmällä ostoskadulla Schlossstrassella olisi ollut lauantai tiistain sijaan. Ihmisiä tungeksi pitkästä aikaa kiireisenä kaikkialla. Tiistai oli viimeinen päivä tehdä jouluostoksia ennen tänään alkanutta koronasulkua.

Päivittäistavarakauppoja ja apteekkeja lukuun ottamatta kaupat sulkivat ovensa loppiaiseen saakka. Lapsilla ei ole asiaa koululuokkiin eikä vanhemmilla työpaikoille, jos etätyö on mahdollista.

Tiistai oli vuoden viimeinen tilaisuus saada hehkuviiniä katukioskista. Niistä on tullut kotiin käpertyneiden ihmisten henkireikä päästä kanssakäymiseen toistensa kanssa. Valitettavasti ne ovat myös koronalinkoja ja siksi kiinni.

Kaupoissa ei kuitenkaan koettu koronakaaosta, sillä ovilla päivystävät turvamiehet pitivät tapansa mukaan huolta, ettei liikkeessä ollut enempää kuin yksi asiakas 20 neliömetriä kohden. Suurin osa ihmisistä piti maskia myös ulkona.

Yhä useamman kaupan ovella oli lappu jo ennen sulkua. Korona on iskenyt pahimmin keskustojen pikkukauppoihin, joissa toimistotyöläiset ja turistit tapasivat pistäytyä.

Saksan vähittäiskauppaliitto HDE:n kyselyn mukaan keskustojen pikkukaupoista yli puolet pelkää olemassaolonsa puolesta, vaatekaupoista jopa kaksi kolmasosaa.

Turistikortteleista on tullut niin hiljaisia, että niissä liikuskelu on kuin käynti kummituskartanossa.

Saksassa pysyy aika hyvin perillä naapurien ostokäyttäytymisestä, koska postipoika antaa paketin naapurille, jos vastaanottaja ei ole toimitusaikana kotona.

Tällöin tosin pitää pakettia noudettaessa – suomalaista kauhistuttavasti – myös vaihtaa naapurin kanssa muutama ystävällinen sana.

Olen tänä vuonna kaikkien naapureideni tapaan ostanut enemmän verkosta kuin koskaan.

”Sääliksi käy pikkukauppiaita”, sanoi myös naapurin rouva, mutta entisiin tapoihin enää ole täysin paluuta. Kuriirikuljetukset toimivat paremmin kuin vaikkapa Suomessa.