Kolumnit

Viitaniemi: Anna meille tänäkin päivänä meidän jokapäiväinen Trumpimme

viitaniemet@pp.inet.fi Kirjoittaja on ansaittuja eläkepäiviään viettävä Hämeen Sanomien pitkäaikainen toimittaja. Kuva: Terho Aalto
viitaniemet@pp.inet.fi Kirjoittaja on ansaittuja eläkepäiviään viettävä Hämeen Sanomien pitkäaikainen toimittaja. Kuva: Terho Aalto

Se oli joku elokuun tiistai-ilta, kun Ylen pääuutislähetys oli tosi outo ja kummallinen. Uutisissa ei ollut mitään, ei kerrassaan mitään Yhdysvaltain presidentistä Donald Trumpista.

Sellaista sattuu nykyisin tosi harvoin. Punasolmioinen pellavapää on tunkeutunut jo kuutisen vuotta joka ilta suomalaisten olohuoneisiin.

Siitä on kansallinen yleisradioyhtiömme pitänyt kiitettävästi huolta. Ei päivää ilman Trumpia.

Hehkutus alkoi jo pari vuotta ennen USA:n presidentinvaaleja. Maanlaajuiset esivaalit puoluekokousedustajien valitsemiseksi saatettiin pontevasti suomalaisten tietoon ja usein vielä studioon kutsutun päivystävän dosentin kommentein ryyditettynä.

 

Ylellä on Yhdysvalloissa kaksi kirjeenvaihtajaa, ja he tekevät lujasti töitä palkkansa eteen. Tunnemme tarkoin paitsi Trumpin edesottamukset, myös paljon muuta. Monet hänen lähipiirinsä ihmiset ovat tuttuja.

Suomalaiset ovat päässeet osallisiksi myös amerikkalaisten sosiaalisesta mediasta. Ikäisekseen näppäräsormisen presidentin twiittejä näkyy uutislähetyksissä lähes päivittäin ja lähes reaaliaikaisina.

Ei ole tavatonta, että lähetyksissä pari, kolme uutiskärkeä käsittelee Trumpia.

Onko ihan pakko?

 

Valkoisen talon ovi käy tiuhaan kuin viinakaupassa vappuviikolla. Ministereitä, avustajia, kaikenkarvaisia asiantuntijoita ja muita apuvänkäreitä erotetaan ja nimitetään lähes päivittäin. Trumpin väen työsuhdeturva on olematon.

Viimeksi monoa sai viiksimies John Bolton juuri, kun neuvonantaja alkoi tulla tutuksi suomalaisille.

Kesällä pääsimme päivätolkulla seuraamaan USA:n korkeimman oikeuden tuomarinimitystä. Nyt Ylen läpivalaisema tuomari Brett Kavanaugh ja hänen kantansa perimmäisiin kysymyksiin tunnetaan, vaikka ani harva tietää edes nimeltä yhtään Suomen korkeimman oikeuden jäsentä.

Yhdysvaltain politiikan seuraaminen vaatii kaikilta, myös toimittajilta erityistä huolellisuutta. Nyt eletään totuuden jälkeistä aikaa, missä faktaa ja fiktiota on vaikea erottaa toisistaan.

Luotettavan oloisesta uutisestakaan ei voi olla varma. Se saattaa olla valeuutinen alusta loppuun.

 

Trump on myllertänyt maailmanpolitiikan arkipäivän ja luonut uuden poliittisen kulttuurin. Riittää, kun puheet ovat sinne päin tai ne voi huomenna perua. Näin kävi muun muassa Kiinan tuontitulleissa. Kukaan ei oikein tiedä, missä kulloinkin mennään.

Mahtimaan johtaja on saanut lukuisia jäljittelijöitä.

Lähes jokaisessa parlamentissa, kohta kai kunnanvaltuustoissakin alkaa olla pikku-Trumpeja, reteitä puhuvia kansainvälisistä sopimuksista piittaamattomia muurinrakentajia ja ihmisarvoa, oikeutta ja totuutta polkevia öykkäreitä. Ei näytä hyvältä!

 

Yhdysvallat on maailman tappi, mahtimaa niin taloudessa kuin sodan ja rauhan kysymyksissä. Tästä huolimatta uutisarvoa syntyy myös muualla maailmassa ja sellaista, joka liippaa suomalaisia kosolti enemmän kuin Trumpin avustajanimitykset.

Hän on vahvoilla jatkoon. Toinen kausi uutiskärkenä on todennäköinen.

Lopullisen kyllästymisen hetki ei enää ole kaukana. Kyllä kaukosäädin on sentään oivallinen keksintö.

 

Kirjoittaja on ansaittuja eläkepäiviään viettävä Hämeen Sanomien pitkäaikainen toimittaja.