Kolumnit

Viittä rengasta ei ehkä pystykään pumppaamaan loputtomiin – Voisiko olympiakupla puhjeta?

Kuva: Esko Tuovinen
Kuva: Esko Tuovinen

Melko tarkalleen 21 vuotta sitten jännitin mökkitelkkarista suoraa lähetystä Etelä-Koreasta. Kansainvälinen olympiakomitea julkisti vuoden 2006 talviolympialaisten isäntäkaupungin, ja sisimmässäni toivoin, että ensimmäistä kertaa historiassa niitä olisikin useampi – että Suomi ja Norja saisivat jaetut kisat.

KOK:n herrat puhkaisivat kuplan lausumalla Torinon nimen. Jouduin pettymään.

Keväällä 2006 istuin jälleen television ääressä. En ollut enää pettynyt, vaikka jääkiekon olympiafinaalia ei pelattukaan Pasilassa.

Pettymyksen pyyhki tieto, että Suomen mahdollisuudet olivat sulaneet jo kauan ennen Soulin kokousta käteisellä voidelluissa KOK:n rattaissa.

Suomen ei ole järkeä tavoitella olympialaisia – ei varmaan olisi ollut 2006 ja tänä päivänä vielä vähemmän. Vuoden 1952 muisto maistukoon lonkerotölkissä.

Olympialaiset on ennen kaikkea valtava rahantekokone, jossa viiden olympiarenkaan symboliarvolla ratsastetaan pankkiin.

Mammuttitautinsa vastalääkkeeksi Kansainvälinen olympiakomitea loi uuden Agenda 2020:n, jonka tarkoitus on keventää haun taloudellista taakkaa ja mahdollistaa olympialaisten tavoittelu yhä useammalle maalle.

Korupuheet ja todelliset teot ovat kuitenkin eri asia. Iso kysymys on, pystyisikö läpikaupallinen olympialiike todella ottamaan askelia taaksepäin, kolmiloikasta puhumattakaan.

Vuoden 2024 kesäolympialaisia haki vain kaksi kaupunkia. Sopuisassa jaossa molemmat saivat lopulta palkinnon, kun vuoden 2024 kisat myönnettiin Pariisiin ja seuraavat vuoden 2028 kisat Los Angelesiin.

Voisiko korona olla tässä edes jonkinlainen muutosvoima? Olympialiike joutui jo taipumaan maailmanlaajuisen pandemien edessä ja siirtämään tämän kesän Tokion kisat vuodella eteenpäin.

Minkäänlaisessa kirkossa kuulutettu ei ole ensi vuodenkaan tapahtuma. Tuoreen mielipidemittauksen mukaan yli puolet Tokion asukkaista haluaisi joko siirtää olympialaisia edelleen tai perua ne kokonaan.

Jos Tokion kisat kohtaavat vielä lisää vastatuulta, voisiko se kasvaa puhuriksi ja pää tulla vetävän käteen?

Ehkä eteen tulee hetki, jolloin viittä rengasta ei olekaan mahdollista pumpata loputtomiin. Välillä venttiilejä on pakko myös avata.

Menot