fbpx
Kolumnit

Voisiko kesälomien siirtoa edes kokeilla? – Nykysysteemillä Suomi menettää matkailutuloja yli 200 miljoonaa euroa

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Haluaisin jo olla lomalla, mutta tässä sitä vain naputellaan kolumnia.

Olen jo pitkään pitänyt eniten alkukesä-lomailusta, vaikka lomavuoro kohdallani napsahtaakin useimmiten keski- tai loppukesään.

Yksi syy alkukesä-innostukseeni on se, etteivät läheskään kaikki kotimaan matkailukohteet ole enää auki loppukesästä. Osa niistä on kokonaan kiinni, ja monet ovat vähintään supistaneet aukioloaikojaan.

Ei ole mitään turhauttavampaa kuin ajella useita kymmeniä kilometrejä tai pitempiäkin matkoja kohteeseen, jonka ovet ovatkin jo säpissä (aina ei muista googlettaa etukäteen…). Harmittavinta on, että monet kesäkahvilatkin ovat elokuussa jo kiinni. Loppukesän matkailijan kannattaakin liikkua termospullon ja muiden eväiden kera!

Ja mitähän ajattelevat ne ulkomaalaiset matkailijat, jotka tulevat tänne esimerkiksi elokuun puolivälin jälkeen ja huomaavat, että monet kiintoisat paikat ovat kiinni?

No, eihän niitä matkailukohteita kenenkään kiusaksi niin aikaisin suljeta, vaan yleensä siksi, että kesätyöntekijät palaavat jo elokuun alussa takaisin kouluihinsa.

Suomen matkailuväki on jo pitkään toivonut, että koulujen kesälomia siirrettäisiin eteenpäin, jotta maamme hyötyisi eurooppalaisesta lomasesongista. Nyt on jälleen esitetty uuden selvityksen tekemistä asiasta.

Aiemmassa selvityksessä arvioitiin, että koulujen kesälomien siirto kahdella viikolla kasvattaisi Suomen matkailutuloa 219 miljoonalla eurolla ja alan työllisyys kasvaisi 1 300 henkilötyövuodella.

Onko Suomella varaa missata tällaiset edut? Luulisi myös, että monelle nuorelle on tärkeämpää saada kesätöitä kuin päästä lomalle jo kesäkuun alussa – niin hienoa aikaa kuin alkukesä onkin. Kesätyö antaa arvokasta työkokemusta, josta voi parhaimmillaan olla jopa ratkaisevaa hyötyä nuoren tulevaisuuden kannalta.

Uudistus tietysti mullistaisi monin tavoin koulutyötä, minkä takia sitä on vastustettu. Nyt on kuitenkin OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen (HäSa 2.6.) kommentoinut, että asiassa voitaisiin edetä esimerkiksi kolmen vuoden kokeilun kautta.

Niin, on sitä hullumpiakin asioita tässä maassa kokeiltu.

Menot