Kolumnit

Kolumni: Fysiikankin mitat hengenvaarassa – Sosialismissa kaikilla mitoilla ei olekaan käyttöä

Arno Juutilainen

Kun asioimme ja käymme kauppaa, tarvitsemme mitat. Mittoja ei synny tai ne kuolevat, jos emme käytä niitä.

Yhtenäistä mittaa ei synny ellei siihen ole tarvetta. Aika on ollut aina, mutta standardisoidut kellonajat syntyivät vasta, kun rautateille tarvittiin aikataulut.

Eurokansanedustaja Ville Niinistö (vihr.) osallistui Kokkisota-nimiseen televisio-ohjelmaan. Hän toi ohjelmaan eksoottisen kasvin, jota kokit ihmettelivät. Vastapuolen kilpailija epäili, että kasvi tuli Suomeen lentorahtina.

– Tämä on tullut Suomeen laivalla, Niinistö vakuutti.

Kasviksia ja hedelmiä esitellään meillä vähän hiilidioksidipäästöjä synnyttävinä tuotteina. Tosiasiassa niiden talvikasvatus Suomessa ja lentorahti ulkomailta synnyttävät valtavat hiilidioksidipäästöt. Niitä ei vain mitata.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri solmi viime vuoden maaliskuussa Elenia Lämmön eli nykyisen Loimuan kanssa sopimuksen kaukolämmöstä, joka tuotetaan sataprosenttisesti uusiutuvalla energialla.

Kysyin, että eikö lämpö tule Ahveniston maakaasuvoimalasta, joka höyrysi näkyvästi noin 400 metrin päässä.

– Kyse on taselämmöstä, Elenia Lämmön toimitusjohtaja Matti Tynjälä sanoi.

Energiayhtiöiden markkinoimat päästöttömät tuotteet toimivat ilmeisesti kvanttifysiikan maailmassa. Materia siirtyy paikasta toiseen jotenkin muuten kuin Isaac Newtonin fysiikan laeilla. Yhteisiä mittoja ei voi olla, koska emme tunne kvanttifysiikan lakeja.

Mitat ovat hyvää vauhtia katoamassa myös raha- ja finanssipolitiikasta. Euroopan keskuspankki EKP on kohta 12 vuotta laskenut liikkeelle rahaa, jolla ei ole taloudellista katetta.

Tuhannet miljardit eli biljoonat eurot ovat rahoja, joita on tähän asti käsitelty vain teoreettisina kansantaloudellisina yksikköinä. EKP laskee silmää räpäyttämättä liikkeelle uusia katteettomia biljoonia.

Poliitikot ovat usein ennenkin kadottaneet rahan mitat. Espanja tuhosi taloutensa 1500–1600-luvuilla Amerikan kullalla. Rahan painaminen tuhosi Saksan talouden ja auttoi valtaan Adolf Hitlerin.

Sosialistisissa maissa rahalla ei ole ollut juuri muuta mittaa kuin teoreettinen vaihtosuhde ulkomaan valuuttoihin. Fyysiset mitatkaan eivät ole kovin tarkkoja.

Päivän lehti

5.7.2020