fbpx
Kolumnit

Yksi normaali vappu skumpalla ja serpentiinillä, kiitos

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Normaalivuosina tähän aikaan suomalaisten katseet ovat kohdistuneet jo kiiluvin silmin puolentoista viikon päässä häämöttävään vapunviettoon.

Se on ollut lähtölaukaus tulevaan kesään ja raikas irtiotto pitkästä talvikaudesta. Vappuisin meistä jäyhästä kansasta on kuoriutunut itsemme iloisia ja huolettomia kaksoisolentoja.

Ystävät on kutsuttu kylään, skumpat on laitettu kylmään ja napsahtavat nakit kirjattu ostoslistalle. Vappupäivän piknik-korien sisältö on suunniteltu ja terassikierroksen aurinkoisimmat paikat spotattu. Serpentiinit on ostettu ja simat pantu porisemaan. Ajatus tuoreista sokerimunkeista saa veden herahtamaan kielelle.

Stop. Ei. Koska korona. Yhä. Okei. Ymmärrän. Harmittaa.

Koronapelkoa, itse tautia, rajoituksia, sulkuja, etätyötä ja -opiskelua, lomautuksia, irtisanomisia ja konkursseja on siedetty jo reilu vuosi.

Rokotuksia on odotettu kuin kuuta nousevaa, mutta nekin viivästyvät vielä entisestään, kun terveysriskejä on alkanut nousta julkisuuteen.

Ravintoloiden ja terassien avautuminen – vaikkakin rajoitetusti – osuu sinänsä huonoon saumaan.

Niiden avaamista ovat odottaneet kuuden viikon sulun jälkeen paitsi yrittäjät myös asiakkaat. Koronaliikennevalot ovat nyt vaihtuneet punaisesta keltaiseen, mutta osa tulkitsee sen merkitsevän suoraan vihreää valoa.

Ettei vain kävisi kuin Isossa-Britanniassa, jossa nopealla aikataululla rokotetut kansalaiset kirmasivat hassunhauskoja nimiä kantaviin paikallispubeihinsa kuin lehmät kesälaitumille, kun ne saivat 12.4. avata terassinsa sulun jälkeen.

Tätä ilmiötä pelkäsi ainakin viime viikolla haastattelemani hallitusneuvos Ismo Tuominen sosiaali- ja terveysministeriöstä. Senpä vuoksi esimerkiksi Kanta-Hämeessä, jossa on vasta siirrytty leviämisvaiheesta takaisin lievempään kiihtymisvaiheeseen, on ainakin jonkin aikaa sulun jälkeen voimassa tiukat ravintolarajoitukset. “Se on riskialtista aikaa”, Tuominen totesi.

Tämä olisi hyvä jaksaa pitää mielessä meidän kaikkien normaalista vappuriehasta haaveilevien.

Tästä varoitteli ankarasti myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen terveysturvallisuusjohtaja Mika Salminen.

Skål! Mutta turvallisesti.

Menot