Kolumnit

Yleisurheilua absurdanian energia-aavikolla

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Monen muun penkkiurheilijan tavoin olen nyt useamman päivän ajan seurannut yleisurheilun MM-kisoja. Qatarin aavikkohelteen keskellä urheillut kisat näyttäytyvät viime viikkojen ilmastokeskustelun keskellä täysin absurdeilta.

Maratoonareilla ja kävelijöillä on tehty ihmiskokeita, joissa ilmeisesti testataan, millaisia lämpötiloja ja olosuhteita ihmiskroppa kestää pitkäkestoisessa rasituksessa. Kukaan urheilijoista ei ole tiettävästi vielä kuollut, mutta osa ihmiskokeista on vielä edessä.

Työpaikan ruokapöytäkeskustelussa Dohan kävely- ja maratonkilpailuita verrattiin varsin osuvasti siihen, jos kamelien juoksukilpailut järjestettäisiin Lapin tammikuisilla hangilla 30 asteen pakkasessa.

Kannattaisiko esimerkiksi Ivalon hakea kisaisännyyttä?

Khalifan stadionilla Dohassa olosuhteet on saatu siedettäviksi ja tulostasosta päätellen oikeinkin passeleiksi, mutta millä tavalla?

Ulkolämpötila kaupungissa huitelee päivällä yli 40 asteessa ja myöhään yölläkin vielä reilussa 30 asteessa. Massiiviset jäähdytyslaitteet viilentävät stadionin lämpötilaa enimmillään reilut kymmenen astetta.

Ennen kilpailusuoritustaan urheilijat lymyilevät viilennetyissä hotelleissa ja valmistautuvat viilennetyllä verryttelyalueella sisätiloissa. Ovatko nämä sittenkin hallikisat?

Viilennykseen palaa Dohassa melkoisesti energiaa ja kaiken lisäksi viilennettyä ilmaa katoaa taivaan tuuliin stadionin avoimen katon kautta.

Stadionin kisojen aikaisen viilennyslaskun loppusumma ei taida olla julkista tietoa, mutta ympäristöystävällisyys on tästä touhusta kaukana.

Qatarin olosuhteissa aurinkoenergialla olisi potentiaalia, mutta nykyisellään suurin osa öljy- ja kaasumaan käyttämästä sähköstä tuotetaan maakaasuvoimaloissa.

YK:n ilmastokokouksen päättymisestä ei ole kuin reilu viikko, eri puolilla maailmaa järjestetyistä ilmastomielenosoituksista vieläkin vähemmän.

Energiankulutuksella mässäilevät kisat ovatkin tyly muistutus siitä, että töitä riittää. Esimerkiksi kansainvälisellä yleisurheiluliitolla IAAF:llä ei ole nähtävästi mitään aikeita pienentää hiilijalanjälkeään. Pitäisiköhän maailman urheilevan nuorison nousta barrikadeille?

Päivän lehti

28.1.2020