Kolumnit

Ympäristötotuus pyörii omassa navassa

Suuret ja vaikeat asiat voidaan sivuuttaa kahdella itsekkäällä tavalla. Keskitytään mitättömiin yksityiskohtiin ja unohdetaan ikävä kokonaisuus.

Ongelmat voidaan myös siirtää kauaksi meistä. Ne voidaan unohtaa kokonaan tai väittää kirkkain silmin, että siellä kaukana mennään hyvään suuntaan.

Energiakeskustelussa vedetään esiin merkityksettömiä ja näennäisiä muutoksia. Linnan juhlillakin siemailtiin boolia ja siinä sivussa kehuttiin kameroille, miten henkilökohtaisesti vähennetään päästöjä.

Sähköautot eivät toimi Suomessa. On kyseenalaista, ovatko sähköautojen päästöt pieniä. Sähköauton valmistaminen vaatii esimerkiksi louhintaa viisi kertaa enemmän kuin perinteinen auto. On suurta puppua väittää, että suihkukoneella maapallon ääriltä kuljetetut kasvikset kuluttavat vähän luonnonvaroja.

Omahyväinen ihminen kääntää törkykulutuksensa ympäristöteoksi. Lentäminen maistuu makealta, kunhan siitä ryhdytään perimään pientä veroa. Ei haittaa, vaikka Aasian lentoliikenne kiertää Suomen ja päästöt siten vain kasvavat.

Elitistinen asenne riivaa juuri hurmoksellisia puhujia. Ilmastonmuutostiedosta Nobel-palkittu Yhdysvaltain entinen varapresidentti Al Gore uskoo napajäiden sulavan niin nopeasti, että hän lentää ympäri maailmaa omalla suihkukoneella.

Oman navan ympärillä voi unohtaa tärkeät asiat. Voi ajaa päätöksiä, joilla käytännössä kasvatetaan päästöjä. Sähkön ostaminen Suomeen ulkomailta ei ole taloudellinen eikä ympäristölle ystävällinen päätös.

Päästökauppa ei ole vähentänyt päästöjämme. Se on siirtänyt tuotantoa maihin, joissa päästöt ovat entistä suuremmat.

Tuulella tai aurinkosähköllä ei lämmitetä pääkaupunkiseutua. Helsingin vaihtoehdoksi jää käytännössä puun tuominen ulkomailta. Se ei ole ympäristöystävällinen ratkaisu, mutta suuri joukko on voinut pitkään lyödä rumpua siirtymisestä uusiutuvaan energiaan.

Ulkomaiset risut ovat yhtä vähän ympäristöystävällisiä kuin tuontietanoli ja -bioöljy. Amazonin ja Indonesian sademetsät eivät uudistu, kun ne on hakattu ruokosokeri- ja palmuöljyviljelmille.

Kaukolämpö saataisiin päästöttömäksi ydinvoimaloiden hukkalämmöllä.

Maailman hiilidioksidipäästöt kasvoivat viime vuonna ja jatkavat kasvuaan.