Kolumnit

Yritykset ja Sanna Marin eivät puhu samaa kieltä

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Suomen hallitus on hoitanut koronakriisiä pääministeri Sanna Marinin (sd.) johdolla terveysmielessä mallikkaasti. Pandemian uhreja on Suomessa toistaiseksi vähemmän kuin normaalin influenssan uhreja.

Tästä kaikesta voimme kiittää hallituksen tiukkaa linjaa, niin pahaa kuin se kukkarolle tekeekin. En ainakaan itse usko, että mikään muu linja olisi ollut parempi. Ja nyt pitää puhua pelkästä uskosta, koska koulutus ei riitä epidemiologiksi.

Nyt, kun pandemia jatkuu ja jatkuu, talouskriisi nousee terveyden rinnalle. Tiukassa tilanteessa olisi hyvä, jos maan hallituksen ja yritysten näkemykset olisivat edes sinnepäin yhteneväiset ja visio samantyyppinen.

Vaan kun vaikuttaa siltä, ettei ole.

Julkisuuteen pääministerin ja suuryritysten välinen jakolinja ryöpsähti, kun Marin kävi televisiossa kertomassa, ettei olisi sulkenut Kaipolan paperitehdasta.

Pääministeri puhui vajailla tiedoilla yksittäisen tehtaan kannattavuuksista ja yhteiskuntavastuusta.

Suomen teollisuuden ykkösmies, UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen puolestaan selitti useaan otteeseen syitä Kaipolan kuoppaamiselle. Reilu kolmesataa miljoonaa euroa joka vuosi haihtuu sen päätöksen perusteella.

Kiistassa on kyse lopulta siitä, millaisella tiedolla ja millaisella tulevaisuusnäkymällä ratkaisuja tehdään.

Juopa yritysten ja pääministerin välillä oli siis jo olemassa. Jostain syystä Marin kuitenkin katsoi parhaaksi antaa haastattelun Talouselämälle, jossa ryöpytys jatkui.

Tai siten Marinin sanoma monessa osoitteessa ainakin tulkittiin. Mites Finnair ja Neste, valtiofirmat, kantavat yhteiskuntavastuuta, kyseltiin.

Molemmat yritykset ovat tehneet pakon edessä raskaita päätöksiä.

Vastakkainasettelun ajan piti jo olla ohi, mutta pääministeri Marinin tapa puhua yrityksistä saa monella päättäjällä karvat nousemaan pystyyn. Suljetut Teams-palaverit voisivat tehdä asiaa, koska kaikkien maali on sama: saada Suomi joskus nousuun.

Juopa-tulkinta ei muuten ole oma. Työnantajayrityksistä 31 prosenttia arvioi, että budjettiriihen päätökset heikensivät niiden työllistämisaikomuksia. Ainoastaan 4 prosenttia arvioi, että työllistämisen edellytykset paranivat. 2020-luvun korpilampea kaivataan.

Päivän lehti

22.10.2020

Fingerpori

comic