fbpx
Kolumnit

Ysiluokkalaisen Eetu Hakulisen kolumni: "Onko Hattulassa todellista tahtoa säilyttää lukio?"

Kuva: Riku Hasari
Kuva: Riku Hasari

Hattulan kunnanvaltuusto päätti säilyttää vuoden 2019 alussa Parolan lukion ja poistaa sen säästölistalta. Tämä päätös poisti epävarmuuden yhteishaun alta, ja Parolan lukioon haettiin.

Hattulassa nuoret ja kuntalaiset aktivoituivat ja ottivat kantaa lukion puolesta mielenosoituksella ja kuntalaisadressilla. Monelle oli voitto, kun lukio säilyi Hattulassa.

Monet poliitikot vakuuttelivat, että lukio säilyisi Hattulassa. Kuinka kävikään? Vuosi säilyttämispäätöksestä, ja jälleen lukiota ollaan viemässä kunnasta pois.

Kunnanhallitus päätti 15.1.2020 siirtää yläkoulun lukion vuonna 1999 rakennettuun siipeen. Parolan lukio siirtyy siksi väistötiloihin, kunnes yläasteelle rakennetaan uudet tilat.

Pahimmat oireluokat saadaan pois käytöstä, mutta myös nykyisissä lukion tiloissa lukiolaiset oireilevat.

Uuden yläasteen tilakysymys muuttuu mielenkiintoiseksi, kun rakennuspaikkapäätöksestä valitettiin hallinto-oikeuteen. Asiaa halutaan jälleen jarrutella. Luulisi, että kaikki haluaisivat saada asioita mahdollisimman nopeasti eteenpäin, kun rakennuspäätöstä on kesästä asti mietitty.

Lukion väistötiloiksi on ehdotettu Ammattiopisto Tavastian tiloja Hämeenlinnasta, Hamk Lepaan puutarhaoppilaitosta ja Parolan keskustan ympäristöä.

Parolan lukiolle on löydettävä korvaavat tilat Parolasta tai vähintään oman kunnan sisältä. Itse näkisin parhaana vaihtoehtona Parolan keskustan alueen tilojen muuttamisen opetuskäyttöön.

Kaikki esillä olleet tilat ovat lähellä toisiaan, eli liikkuminen rakennuksesta toiseen ei tuottaisi ongelmia. Uskoisin, että tilojen muuttaminen tulisi lopulta halvemmaksi kuin Tavastian tilojen vuosivuokra. Tavastia on ilmoittanut marraskuussa 2019 tilojen vuosivuokraksi 128 199 euroa. Väistötilojen tarpeen ajaksi on ilmoitettu kaksi vuotta, joten aikaa päätösten hidasteluun ei ole.

Hämeenlinnaan siirtoa pidän huonona vaihtoehtona, sillä liikkuminen Hämeenlinnaan voi olla haasteellista.

Kun opiskelija on valinnut opiskelupaikakseen Parolan lukion Hattulassa, hän tuskin haluaa kulkea kouluun Hämeenlinnaan.

Mikäli Parolan lukio siirrettäisiin Hämeenlinnaan, näen riskin, että se yritetään juonia jäämään sinne. Osa Hattulan politiikoista on kovasti sitä mieltä, ettei Hattulassa tarvita lukiota ja näkee sen säästökohteena.

Tällaiset ulostulot ovat ristiriidassa vuosi sitten päätetyn kanssa, että lukio säilytetään ja että se poistetaan säästölistalta.

Miksi haluttaisiin ajaa alas lukio, jonka ylioppilaskirjoitusten tulokset ovat maakunnan parhaat?

Kun kunnanhallitus kokoontuu 3. helmikuuta, toivon sen näyttävän, että nuoria ja heidän mielipiteitään halutaan väistötilakysymyksessä kuulla.

Kirjoittaja on Parolan Yhteiskoulun 9. luokan oppilas, joka oli Hämeen Sanomissa TET-harjoittelujaksolla.

Menot