Kulttuuri

Ämy antoi Kari Peitsamolle potkut – Ämyrockin arvot eivät suvaitse rajoja kiinni vaativaa artistia

Tavaramerkkiartistin maahanmuuttovastaiset kannat saivat Ämyrockin perumaan ensi kesän esiintymisen.
Kari Peitsamon esiintymisestä Ämyssä muodostui perinne. Kuvassa Peitsamo vuoden 2016 Ämyrockissa Hämeenlinnan Kaupunginpuistossa. Perinne katkeaa, sillä Ämyrock antoi artistille potkut. Kuva: Esko Tuovinen / Arkisto
Kari Peitsamon esiintymisestä Ämyssä muodostui perinne. Kuvassa Peitsamo vuoden 2016 Ämyrockissa Hämeenlinnan Kaupunginpuistossa. Perinne katkeaa, sillä Ämyrock antoi artistille potkut. Kuva: Esko Tuovinen / Arkisto

Kari Peitsamon julkinen rajoja kiinni vaativa twiittailu sai Ämyrockin organisaatioon keskustelemaan pitkään artistin tulevaisuudesta Ämyssä.

Peitsamo on vuodesta 1979 esiintynyt lähes joka vuosi Ämyrockissa Kaupunginpuistossa.

– Ämyrock on täten päättänyt perua Kari Peitsamon esiintymisen kesän 2019 Ämyrockissa. Kari Peitsamon viimeaikainen mielipiteiden ilmaisu julkisuudessa on aiheuttanut keskustelua siitä, onko vahvaan eettiseen arvomaailmaan perustuvan festivaalin ohjelmistossa sijaa rajoja kiinni vaativalle artistille, tiedottaa Ämyrock.

Peitsamo on muun muassa twiitannut Uuden Seelannin iskuista: ”Iskut ovat suora seuraus pakotetusta monikulttuurillisuudesta. Kauheudet ovat vasta alkamassa. Ainoa ratkaisu on: Rajat kiinni.”

– Jos tällaisia mielipiteitä julkisesti laukoo, täytyy meidän yhdistyksenä ja festivaalin järjestäjänä reagoida, kommentoi festivaalin järjestelyihin palannut musiikin monitoimimies Mikko Hansson.

Hanssonin mukaan jokaisella on sananvapaus, mutta festivaalin pitää pitää kiinni omista arvoistaan.

– Emme voi myydä sieluamme ja tapahtumamme ideaa. Olemme rasismista vapaa yhdistys.

Syrjinnästä vapaa festari

Ämyrock on julistautunut syrjinnästä vapaaksi alueeksi, joka haluaa toivottaa tervetulleeksi kaikki.

– Tähän julistautumiseen kuuluu myös vastuu syrjinnän vastustamisesta ja siihen puuttumisesta. Siksi koemme, että yksittäisen artistin rajaaminen pois tapahtumasta on parempi vaihtoehto kuin hiljaa hyväksyä miljoonien ihmisten syrjiminen.

Ämyrock kiittää Kari Peitsamoa lämpimästi menneistä vuosista.

– Todella harmillista, etenkin, kun kyse on Kari Peitsamosta. Täytyy kiittää häntä vuosikymmenten sitoutumisesta Ämyyn, Hansson sanoo.

Peitsamo itse ei ole ottanut sosiaalisen median tileillään kantaa ”potkuihinsa”. Tiedon hän on saanut keikkamyyjänsä välityksellä.

Juttuun lisätty Mikko Hanssonin kommentit 26.3.2019 klo 13.08.

Päivän lehti

28.2.2020