Kaupunkiuutiset Kulttuuri

Ämyn päätös peruuttaa Kari Peitsamon keikka nosti äläkän – "Voi hyvänen aika tätä nykyajan ajatushygieniaa"

Kari Peitsamo esiintymässä Ämyrockissa vuonna 2016. Arkistokuva

Tapahtuman järjestäjät tiedottivat tiistaina, että Peitsamon viimeaikainen mielipiteiden ilmaisu julkisuudessa on aiheuttanut keskustelua siitä, onko vahvaan eettiseen arvomaailmaan perustuvan festivaalin ohjelmistossa sijaa rajoja kiinni vaativalle artistille.

Yhdistys päätti, ettei vuodesta 1979 lähtien tapahtumassa lähes joka vuosi esiintynyttä artistia nähdä Kaupunginpuistossa ensi kesänä.

Päätöstä edelsi kiivas keskustelu Peitsamon sopivuudesta tapahtumaan Ämy ry:n some-kanavissa. Yhdistys päätyi lopulta poistamaan osan keskusteluista.

 

Sosiaalisessa mediassa yhdistyksen päätös sai ymmärrystä, mutta runsaasti myös vastalauseita.

Ämy ry:n tiedotetta ja Hämeen Sanomien uutista on kommentoitu Facebookissa muun muassa seuraavasti.

”Kaikki muu suvaitaan paitsi vähänkin vastakkaiset mielipiteet.”

”Ämyrock on syrjinnästä vapaa alue, mutta syrjii itse Peitsamoa mielipiteidensä takia. Oletteko kuullut, että Suomessa on vielä toistaiseksi mielipiteenvapaus ja te tällä tempauksellanne olette taholtanne sitä viemässä kansalaisilta?”

”Voi hyvänen aika tätä nykyajan ajatushygieniaa.”

Twitterissä tapaukseen otti kantaa myös perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho.

”Peitsamo oli vähällä päästä syrjimään miljoonia ihmisiä. Onneksi oltiin valppaana”, Halla-aho twiittasi.

 

Varsinkin se, että hämeenlinnalaislähtöinen Paleface saa esiintyä festivaalilla, on nostanut tunteita.

”Samalla festivaalilla saa esiintyä kuitenkin rajulla vasemmistoaatteella varustettu Paleface… Mitä jos politiikka ja muut pelleilyt pidettäisiin täysin erossa kun päätetään artisteista,” eräässä kommentissa todetaan.

Kommenteissa myös huomautettiin, että vastakkainasettelu olisi sopinut Ämyn ajatusmaailmaan, ja todettiin, että Peitsamon ja Palefacen olisi pitänyt esiintyä peräkkäin. Keikkojen välissä olisi voinut järjestää eri aatesuuntaa edustavien artistien välisen debatin.

 

Kari Peitsamo kommentoi päätöstä Twitter-tilillään.

”Intoilin tätä 15.06.2019 järjestettävästä 45-vuotis Ämystä omalta kohdaltani näemmä hiukan liian aikaisin. Tänä vuonna en itse sinne esiintymään pääsekään. Mutta on se silti yhä aivan mahtava festari, kesän kohokohta! Ämylle tulevaisuudessakin hyvää jatkoa & pitkää ikää!”


Ämy ry:n tiedote asiasta:

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset