Kulttuuri

Ämyrockissa uransa aloittanut Mikko Hansson palaa juurilleen – "Ämyn mahtavista arvoista pidetään kiinni"

Kun Ämy oli ahdingossa, Mikko Hansson päätti lähteä auttamaan. Hänen mielestään pieniä valtavirrasta poikkeavia festivaaleja tarvitaan vastapainoksi massatapahtumille.
Mikko Hansson lähti perustamansa Wanaja Festivalin tuotantotiimistä vuonna 2017. Tänä vuonna hän on järjestämässä ilmaisfestivaali Ämyrockia, joka palaa Hämeenlinnaan välivuoden jälkeen. Kuva: Juho Peltoniemi
Mikko Hansson lähti perustamansa Wanaja Festivalin tuotantotiimistä vuonna 2017. Tänä vuonna hän on järjestämässä ilmaisfestivaali Ämyrockia, joka palaa Hämeenlinnaan välivuoden jälkeen. Kuva: Juho Peltoniemi

Suomen vanhin ilmaisfestivaali Ämyrock palaa viikonloppuna Hämeenlinnan Kaupunginpuistoon vuoden tauon jälkeen. Mukaan järjestelyihin on lähtenyt Wanaja Festivalin pitkäaikainen promoottori ja perustaja Mikko Hansson.

 

Mikä sai sinut tarttumaan Ämyrockiin?

– Kuulin huolestuttavat uutiset, ettei Ämyä saatu viime vuonna kasaan. Ei ollut tarpeeksi tekijöitä, ja 45-vuotisjuhlat olivat tulossa. En voinut antaa tilanteen olla, vaan päätin lähteä jeesaamaan. Menin seuraavaan Ämyn kokoukseen, ja olen täysillä mukana. Nyt näyttää tosi hyvältä.

– Kun aloitin festarihommat yli 20 vuotta sitten, kaikki sai alkunsa Ämystä. Tein festivaalia 10 vuotta ja olin lopulta myös yhdistyksen puheenjohtaja. Sitten perustimme osakeyhtiön ja aloimme tehdä ympäri Suomen vähän kaupallisempia tapahtumia, Wanajaa. Tässä ympyrä sulkeutuu.

 

Kuinka 45-vuotisjuhlaa viettävä Ämy eroaa aiemmista festivaaleista?

– Luin Ämyn historiikkia, ja mielestäni ei koskaan ole ollut näin nimekästä esiintyjälistaa. Ainakin esiintyjäkaartin puolesta on isoin tapahtuma tulossa. Saimme paljon hyviä nimiä, koska Ämyllä on vankkumaton maine Suomen vanhimpana ilmaisfestivaalina. Halusin tietysti myös Ämyn puolesta käyttää hyväkseni parinkymmenen vuoden aikana syntyneet omat kontaktini.

– Kasvatamme vähän anniskelualuetta, joka on ollut aiemmin Ämyssä hirveän pieni ja hyvällä säällä tupaten täynnä. Lisäksi parannamme ruokapalveluita.

 

Miltä Ämyn tulevaisuus näyttää?

– Ämy on täysin vapaaehtoisvoimin toimiva yhdistys, eli kukaan ei pysty tekemään määräänsä enempää. Talouspuoli oli aina haaste saada kasaan. Kaupungin tuki on hyvä olla, mutta sillä ei nykypäivänä ihan hirveästi tehdä. On mahtavaa, että olemme saaneet tänä vuonna muutamia sponsoreita tukemaan Ämyä. Sillä pystymme jatkossakin varmistamaan, että tapahtuma toteutuu.

– Kaikki maksaa myös ilmaistapahtumassa. Ämyssä vähän vähemmän, kun kaikki tietävät, ettei meillä ole isoa budjettia. Ison osan budjetista vie tämän kokoiseen tapahtumaan tarvittavien järjestyksenvalvojien määrä. Tarvitsisimme joka vuosi innokkaita ja osaavia ihmisiä hankkimaan sponsorirahaa. Vaikka Ämy on valtavan hieno aatteellinen yhdistys, sekin tarvitsee rahaa pyöriäkseen. Ämyn mahtavat ja jalot arvot eivät tule mihinkään muuttumaan, niistä pidetään kiinni.

 

Jätit Wanaja Festivalin vuonna 2017. Onko vielä ikävä?

– Kyllä Wanajaa on ikävä, kun olin sitä alusta asti synnyttämässä. Uusi omistaja ei kovin mallikkaasti hoitanut asiaa. Siitä nyt on kuitenkin jo aikaa, kun ne hommat lopetin. Wanaja alkaa pikkuhiljaa haihtumaan mielestä, mutta aina vähän vaikuttaa. Olin vuosikaudet liidaamassa Wanajaa ja kehitin sen tyhjästä melko isoksi tapahtumaksi. On auttanut, että olen tehnyt samalla ja Wanajan jälkeen paljon muuta. Nytkin on muutama projekti, joista kohta kuuluu toivottavasti enemmän.

 

Miltä Hämeenlinnan festarikenttä näyttää?

– Hämeenlinnan kokoiseen kaupunkiin festarikenttä on tosi hyvällä mallilla. Silloin tällöin Kantolassakin saattaa tapahtua jotain isompaa, mutta toivoisin sinne myös pienempiä tapahtumia. En ymmärrä, että miksi Kantolassa pitäisi aina olla joku megatähti. Ei missään keikkapaikassa ole tarkoitus, että siellä olisi joka kerta vaikka Madonnan tasoinen siintyjä. Se ei ole mahdollista pienessä Suomessa. Toivoisin, että Kantolaan löytäisivät myös pienemmät tapahtumat, koska paikkana se on mahtava.

 

Millainen rooli ilmaisilla ja pienemmillä musiikkitapahtumilla on Suomessa?

– Ilmaisia, poikkitaiteellisia ja muita pienempiä valtavirrasta poikkeavia festareita tarvitaan, koska isot tahot ovat omineet ison kasan tapahtumista. Ne alkavat olla valtavirtaa, ja esiintyjälistat toistavat itseään isoilla ja suosituilla nimillä eri kaupungeissa. Musiikin suurkuluttajalle tarjonta on vähän yksitoikkoista. Se ei palvele Suomen musiikkimaailman ja musiikkikulttuurin rikkautta, vaan päinvastoin köyhdyttää sitä valtavasti.

– Pienemmät nimet ja nousevat kyvyt eivät saa juuri esiintymispaikkoja massatapahtumissa. On todella harmi ja vähän surullista, että yhdet tahot voivat hallinnoida näin montaa festaria ja kaupunkia. Vastapainoksi tarvitaan pienempiä festareita, ja näköjään niillekin on oma kuulijakuntansa onneksi vielä. Nykyään ihmiset ovat tiedostavia, ja myös tämä ongelma on tajuttu jossain määrin yleisössä. Jotkut jopa boikotoivat monistettuja tapahtumia ja käyttävät rahansa vähän erikoisempi ja persoonallisempiin tapahtumiin. Toivottavasti ne eivät kokonaan häviä Suomesta koskaan.

Ämyrock 15.6. klo 13–22, Kaupunginpuisto, Hämeenlinna. Esiintymässä mm. Pää Kii, Paleface ja Samae Koskisen korvalääke.

Päivän lehti

25.1.2020