Kulttuuri Hämeenlinna

Ars-Hämeen kesänäyttelyssä katsotaan videoita sovituskopissa – Kauppakeskus Linnan näyttelyvuosi jatkuu lokakuun loppuun

Tapani Kokko ja Pauliina Turakka Purhonen pystyttivät Danse Macabre -teostaan torstaina. Näyttely aukeaa lauantaina. Kuva: Pekka Rautiainen
Tapani Kokko ja Pauliina Turakka Purhonen pystyttivät Danse Macabre -teostaan torstaina. Näyttely aukeaa lauantaina. Kuva: Pekka Rautiainen

– Ensimmäistä kertaa näen tämän työn itsekin kunnolla. Täällä pääsee katsomaan tarpeeksi kaukaa, sanoo kuvataiteilija Juha Sääski.

Ison huoneen seinän helposti täyttävä, mainoksilla kuorrutettua katutilaa esittävä maalaus on tosiaan kuin kotonaan Kauppakeskus Linnassa vanhassa Kapp-Ahlin myymälässä.

Linnan toiseen kerrokseen mahtuu vaikka mitä, kuten kuvanveistäjä Anssi Taulun pääosin kierrätysmateriaalista rakentama iso, huoneenkokoinen pakkauslaatikko, jonka sisältä löytyy osin menetetty yhteys.

 

Tila keskustelee teeman kanssa

Lauantaina avautuva Ars-Hämeen kansainvälinen nykytaidenäyttely Kohtuus – Yhteys – Tasa-arvo sopii kaupankäynnistä riisuttuun kauppakeskukseen hienosti. Kokonaisuuden toinen kuraattori, kuvanveistäjä Maija Helasvuo, kehuu paikan valaistusta ja avaruutta.

Kauppakeskus tarjoilee myös pieniä tiloja: sovituskopeista on tehty videohuoneita, ja asiakkailta ennen suljettuihin takatiloihin on pystytetty esimerkiksi installaatioita.

Tila myös keskustelee suoraan näyttelyn teeman kanssa. Teokset kommentoivat monin tavoin muun muassa kulutus- ja kilpailuyhteiskuntaa ja kohtuuttomuuden eri muotoja.

– Mitä tulee kaupallisuuden jälkeen? Emme voi enää jatkaa luonnon käyttämistä tällä laajuudella, Helasvuo sanoo.

Ehkä kaupallisuuden jälkeen tulee jotain tällaista, kun nyt nähdään. Esimerkiksi Walesissa on jo pitkään käytetty tyhjentyneitä kauppakeskuksia taiteen tiloina.

 

Artikkeli jatkuu kuvien jälkeen.

Berit Talpsepp-Jaanisoon veistokset ja Juha Sääsken maalaukset on sijoitettu samaan tilaan. Kuva: Pekka Rautiainen
Berit Talpsepp-Jaanisoon veistokset ja Juha Sääsken maalaukset on sijoitettu samaan tilaan. Kuva: Pekka Rautiainen

 

Tilan kulttuuriin kasvetaan

Helasvuo on toisen kuraattorin, Walesissa asuvan ja koronaviruksen vuoksi siellä pysyvän Marja Bonadan, luvalla ripustanut näyttelyn ostoskeskusmaisesti osastoittain. Taiteilijat on jaettu pareiksi, ja aiheet saavat lisävirtaa toisistaan.

Esimerkiksi Antti-Ville Reinikainen ja Niina Räty keskustelevat teoksillaan tiloista, näköaloista ja näköalattomuudesta. Reinikaisen toisistaan kaukana sijaitsevat, herkät kaakeliuunit viittaavat laajoihin tiloihin, kun taas Rädyn suurissa maalauksissa kuvataan pienen asunnon yksityiskohtia.

– Ihminen kasvaa tietynlaiseen tilan kulttuuriin. Kun viimeistelin teoksia tänä keväänä, yksiö tuntui jostain syystä erityisen ahtaalta, Räty nauraa.

 

Mukana 34 taiteilijaa

Mukana on yhteensä 34 taiteilijaa Suomesta, Walesista ja Saksasta. Koronaviruksen vuoksi walesilaiset ja saksalaiset taiteilijat eivät ole paikalla, eikä suunniteltuja performansseja voida järjestää.

Näyttely tarjoilee maalauksia, veistoksia, piirroksia ja erilaisia teoksellisia tiloja, kuten Olli Larjon ja Mika Karhun pimennetty, metallioven taakse kätkeytyvä tila, jossa varjorattaat raksuttavat ja tuhoutunut Tšernobylin ydinvoimala kytee pinnasängyssä.

– On tutkittu, että jos uraani olisi päässyt hiekka- ja betonikerrosten läpi lauhdesäiliöihin, ydinräjähdys olisi ollut niin valtava, että se olisi tuhonnut puoli Eurooppaa, Karhu sanoo.

Reskan puolella ulos ikkunoista katsovat Pauliina Turakka Purhosen ja Tapani Kokon Danse Macabre -kokonaisuuden leikkisänkauheat osat.

 

Juha Sääsken maalauksissa mainokset pursuavat katukuvassa.

 

Kunniaa viime kesän näyttelylle

Jotkin teokset olivat mukana jo viimevuotisessa, Riihimäen vanhalla lasitehtaalla järjestetyssä näyttelyssä, joka vandalisoitiin ja jouduttiin keskeyttämään. Niiden mukanaolo kunnioittaa tuhottua näyttelyä.

Yksi niistä on Pilvi Ojalan Wunderkammer, eräänlainen pienoismuseo täynnä absurdeja kokoelmia.

– Ihmisen ahneus näkyy myös haluna keräillä yksityisiä kokoelmia.

 

Toiveena jatkaa ensi kesänä

Kesänäyttely on järjestetty kahtena edellisenä vuotena Riihimäen vanhassa lasitehtaassa. Vandalismin jälkeen jatko oli pitkään epävarma.

Nyt Ars-Häme toivoo voivansa jatkaa Kauppakeskus Linnassa myös ensi vuonna, vielä isommin. Ars-Häme ry:n puheenjohtajan Mika Karhun mukaan näyttely järjestetään joka tapauksessa jossain. Kuraattoritkin on jo valittu, Pilvi Ojala ja Pauliina Turakka Purhonen.

Hämeenlinnan kaupungin kulttuuripäällikön Janne Niemisen mukaan ensi kesästä keskustellaan syksyllä kiinteistön omistajan kanssa.

Hämeenlinnan kaupunki saa taiteilijoilta kehuja. Myös reiluudesta.

– Usein taiteilijat joutuvat tekemään työnsä korvauksetta. Nyt kaikki saavat edes pientä korvausta, Maija Helasvuo kertoo. HÄSA

 

Kohtuus – Yhteys – Tasa-arvo on esillä Kauppakeskus Linnassa 27.6.–29.8.

Päivän lehti

8.7.2020