Kulttuuri

Arvio: Ammattihuijarit-elokuva tarjoaa lapsekasta lavakomiikkaa

The Hustle – Ammattihuijarit. Ohjaus Chris Addison. Pääosissa Anne Hathaway ja Rebel Wilson. 3 t 1 min. Bio Rex. ★★
Kuvassa Hustle-elokuvan päähenkilöt.
Elokuvan ammattihuijareiden rooleissa nähdään Anne Hathaway ja Rebel Wilson.

Huijarikomedioiden viihdyttävyys riippuu kolmesta tekijästä: hauskoista tyypeistä, juonen yllätyksistä ja kiehtovasta miljööstä. Niihin kyllä panostaa kesäisen kevyt hupailu The Hustle – Ammattihuijarit, mutta käsijarru unohtui päälle.

 

Sinisilmäisiä ja kiimaisia miehiä huijaavat naiset on huolella tyypitelty. Petoksilla rikastunut Josephine puhuu ja käyttäytyy yläluokkaisen britin tapaan. Viileä tumma kaunotar on keski-iän kynnyksellä.

Nuorempi Lonnie on suulas, lihava ja kouluttamaton amerikkalainen junttiblondi, joka saalistaa miesten rahojen ohella seksiä. Huijarina hän on katuojan aloittelija, vaikka asennetta riittääkin.

Ranskan ylellisellä aurinkorannikolla kaksikolle syntyy reviiririita, jota he ratkovat ensin yhteistyöllä, sitten kilpailemalla. Paras huijari saa ökyrikkaita vilisevän kasinoparatiisin.

 

Vastakohdat luovat konfliktia ja huumoria, mutta hahmot maistuvat liikaa oppikirjasta väännetyiltä. Karikatyyrien uskottavuus on omassa liioittelevassa lajissaankin liki nolla.

Ennen kaikkea se vaivaa snobistista Josephinea, johon Anne Hathaway ei saa henkeä ja huumoria. Komedia ei ole hänen lajinsa.

Rebel Wilson istuu paremmin kiimaiseksi moukaksi, ja rooli onkin napattu hänelle läpimurtona toimineesta Pitch Perfectistä. Roolihahmo on vain vaihtanut maisemaa ja toimenkuvaa.

Koomikkona lahjakas Wilson kiskoo katsojasta muutamat naurut pikkutuhmilla vitseillä, mutta naisten nahistelu ei yllä lapsekasta lavakomiikkaa kummemmaksi.

Muutaman yllätyksen juoni tarjoaa vasta lopussa.

Päivän lehti

11.7.2020