Kulttuuri

Arvio: Catherine Deneuve hallitsee perhetragediaa

Claire Darlingin viimeiset hullutukset. Ohjaus Julie Bertucelli. Pääosissa Catherine Deneuve ja Chiara Mastroianni. 1 t 34 min. Bio Rex. ★★★
Catherine Deneuve on näyttelijöiden kuninkaallisia, jonka tulkinta kannattelee myös Claire Darling -hahmoa. Kuva: Muu
Catherine Deneuve on näyttelijöiden kuninkaallisia, jonka tulkinta kannattelee myös Claire Darling -hahmoa. Kuva: Muu

Kuolemaan valmistautuvasta ihmisestä ei puutu dramatiikkaa ja tummia tunteita. Ranskalaisessa Claire Darlingin viimeisissä hullutuksissa kahdeksankymppinen rikas leski uskoo lähtönsä tulleen saamansa näyn perusteella.

Claire pistää huvilansa hulppean irtaimiston pihamyyntiin pilkkahinnalla. Innosta kihisevä naapurusto olettaa muistiltaan pätkivän rouvan seonneen lopullisesti, muttei häikäile tilannetta hyödyntää. Paikalle hälytetyn tyttären Marien saapuessa hävityksen keskelle revitään auki vanhoja arpia raskaimman kautta.

 

Perhedraamojen ydintä ovat yhteisen historian lataamat jännitteet, niin hyvässä kuin pahassa. Clairen ja Marien muistoja sävyttävät jotkut leppeätkin hetket, mutta asiat ovat menneet perheessä pieleen vähän kaikilla tasoilla.

Nuorena kuolleesta pojasta on tullut surun, keskinäisten syytösten ja katkeruuden lähde. Ristiriitaisin tilanne oli Marielle, joka rakasti veljeään, mutta jäi hänen varjoonsa.

Perheen sisäinen kylmyys vain paheni menetyksen myötä. Äidin tyly hallintapakko tytärtä kohtaan syveni välirikoksi Marien mitan täytyttyä.

Eipä ihme, sillä Claire piittaa enemmän esineistä kuin ihmisistä. Tytärtään hän jaksaa yhä syyttää perintösormuksen varastamisesta.

Harvinaisen ja rakkaan irtaimiston polkumyynti on Clairelle valtava symbolinen teko, jolla hän tasaa tilejä menneisyyden kanssa. Ele myös kuvaa hänen kömpelöyttään ihmisten kanssa.

 

Näyttelijöiden kuninkaallisiin lukeutuvan Catherine Deneuven hienosti tulkitsema kulmikas Claire pitää draaman koossa etenkin tunnetasolla. Hän tihkuu loppusuoran tunnelmaa fyysisestä hyväkuntoisuudesta huolimatta.

Luopumisessa ei kuitenkaan häivähdäkään sentimentaalinen niiskutus, vaan tunneköyhän ihmisen lakoninen päättäväisyys. Kiukkuinen ämmä lähtee nyt, morot vaan kaikille.

Symppis ei Claire ole, mutta rakkautta vaille jääneenä hänkin herättää ymmärrystä ja myötätuntoa. Se on Deneuven karismaattisen taituruuden ansiota.

Perhesuhteiden psykologinen analyysi on elokuvan vaatimattomin osa. Asetelmat luonnostellaan hyvin, mutta raapaisuksi ne enimmäkseen jäävät, paitsi tunnelmaltaan.

Perhetragedian nimi on suomennettu typerästi viittaamaan heppoiseen hupaelmaan.

Päivän lehti

23.1.2020