Kulttuuri

Arvio: Guy Ritchien Aladdin nojaa vielä tarinan aiempiakin versioita enemmän lampun henkeen

Aladdin. Ohjaus Guy Ritchie. Pääosissa Mena Massoud, Will Smith, Naomi Scott. 2 t 8 min. Bio Rex. ★★★
Will Smith loistaa Guy Ritchien Aladdinin henkenä. Elokuvan nimiroolissa on Mena Massoud.

1990-luvun alun Aladdin kuuluu modernin Disneyn animaatiosuosikkeihini. Taikavoimien avulla ylhäisen kaunottaren saavan katupojan tarinan sielu on räväkkä lampun henki, hilpeä karikatyyri mahtailevasta, mutta samalla sydämellisestä torikauppiaasta.

Suomalaisille katsojille hahmosta teki ikimuistoisen Vesa-Matti Loiri yhdellä kotimaisen historian parhaista äänirooleista. Loiri sai revitellä sydämensä kyllyydestä vielä rajattomammin kuin Uuno Turhapurona. Englanninkielisen roolin Robin Williams jäi kevyesti hopealle.

 

Mainio koomikko on myös Will Smith, jonka velmuilu henkenä kantaa Aladdinin draamaversiota. Animaation fyysisen liioittelun ja varsinkaan Loirin tasolle Smith ei pääse, mutta hauskasti hänkin mahtipontista tuittupäätä karrikoi.

Muu porukka haihtuu tässä versiossa vielä enemmän kauniiksi koristeeksi kuin animaatiossa. Toimintaohjaajana kunnostautunut Guy Ritchie hallitsee sirkustemput, mutta huumoria hän ei saa irti kuin Smithistä. Sääli, sillä komediasta on lähtökohtaisesti kyse, toki romanttisesta sellaisesta.

Draamaversiokin ajaa asiansa viihteenä, mutta alkuperäisen muistaville se voi olla pettymys.

Päivän lehti

15.7.2020