Kulttuuri

Arvio: Hämeenlinnan taidemuseo tarjoaa kutkuttavan aikamatkan Hämeenlinna 380 -näyttelyllä

Hämeenlinna 380 Hämeenlinnan taidemuseossa 5. toukokuuta asti.
Johan Knutson: Hämeenlinna nähtynä kaupunginpuiston suunnalta, 1850-luku. Kuva: Muu
Johan Knutson: Hämeenlinna nähtynä kaupunginpuiston suunnalta, 1850-luku.

Hämeenlinnan taidemuseo tarjoilee maisemia kahden näyttelytilan voimin, kun esillä on sekä laajemmin suomalaista maisemaa että Hämeenlinnan sekä sen lähialueen historiaa kuvina ja videona.

Hämeenlinna 380 -näyttelyssä on mahdollista seurata kaupungin kehitystä 1700-luvulta eteenpäin. Esille valituista teoksista nauttivat varmasti erityisesti Hämeenlinnan omakseen tuntevat, mutta sillä on paljon annettavaa kenelle tahansa museokävijälle. Näyttely tarjoaa harvinaisen mahdollisuuden tutustua moniin yksityisomistuksessa oleviin teoksiin ja sen taiteilijavalikoima on kattava ja nimekäs. Teoksia on esillä muun muassa Magnus von Wrightilta, Johan Knutsonilta, Hjalmar Munsterhjelmiltä, Antti Favénilta sekä Viggo Wallenskiöldiltä.

 

Ripustus etenee kronologisesti alkaen 1700-luvun matkakertomuksia kuvittaneista grafiikan lehdistä. Matka jatkuu romanttisesti sävyttyneisiin linnamaisemiin kansallisaatteen heräämisestä teollistuvan yhteiskunnan kautta moderniin maailmaan.

Maalauksia on ryhmitelty yhteen aiheittain ja alueittain. Näyttelykokonaisuus tarjoaa kattavan kuvan Hämeenlinnan keskustasta ja sitä ympäröivistä alueista sellaisina kuin taiteilijat ne eri aikoina ja eri näkökulmista ovat nähneet.

Näyttelytiloihin tuodut valokuvat antavat hauskan mahdollisuuden vertailla dokumentaarisempana pidettyä kuvaustapaa maalauksien taiteellisiin tulkintoihin. Eri aikojen taiteellisten tyylisuuntien sääntöjä ja tapoja noudattaen samat maisemat näyttäytyvät keskenään hyvin erilaisina.

 

Maalattuja maisemia täydentämään on tuotu valikoima grafiikkaa, videota ja valokuvia. Valokuvia löytää niin näyttelyhuoneisiin ripustetuista suurista kankaista kuin muutamista seinille sijoitetuista kehystetyistä näytöistäkin.

Läpikuultavalle kankaalle tulostetut mustavalkoiset valokuvat luovat mielenkiintoisen kontrastin maalauksiin, mutta niiden hieman epätarkka jälki ei tee kuville oikeutta.

Samoin omassa huoneessaan pyörivä video Hämeenlinnan kaupunkihistoriasta on sisällöltään kiinnostava ja taitavasti tuotettu, mutta videon taustana toimivan seinän epätasaisuus häiritsee välillä katsomiskokemusta.

Kokonaisuutena Hämeenlinna 380 on kutkuttava aikamatka kuvankauniiseen linnakaupunkiin.