Kulttuuri

Arvio: Hjalmar Munsterhjelm kasvoi merimiehestä maisemataituriksi

Hjalmar Munsterhjelm, Hämeenlinnan taidemuseo 14.6.–19.9.2019.
Hjalmar Munsterhjelm: Ensilumi, 1883.

Hämeenlinnan taidemuseon näyttely nostaa esiin tuotteliaan ja tunnetun, mutta Suomessa harvoille näyttelykerroille jääneen Hjalmar Munsterhjelmin (1840–1905) maisemamaalauksia.

Taiteilijan on arvioitu maalanneen uransa aikana noin 1400 teosta, joista Hämeenlinnassa on esillä 130. Näyttely nostaa esille kiinnostavasti ja monipuolisesti Munsterhjelmin tuotantoa sekä työtä taiteilijana.

 

Näyttelyripustus etenee alakerrasta yläkertaan kronologisesti alkaen varhaisemmista teoksista. Niistä useat ovat maisemia Saksasta, jossa Munsterhjelm opiskeli ja asui pitkään.

Teoksia on ryhmitelty temaattisesti, ja näyttelytekstit kertovat kiinnostavasti maalausten eri aiheista ja taiteilijan vaiheista maailmalla sekä Suomen 1800-luvun taidekentän suhtautumisesta hänen teoksiinsa. Teosten rytmitys toimii hyvin ja esille on tuotu sekä taiteilijan maalaamia suuren suuria vaikuttavia maisemia että pienemmän kuvaformaatin teoksia.

Munsterhjelmin taiteen vastaanotto oli hänen uransa varrella vaihtelevaa, sillä alun hyvien arvioiden, palkintojen ja menestyksen jälkeen taiteilijaa alettiin kritisoida uudistumisen puutteesta. Munsterhjelmin uraa luonnehtii sinnikkyys: uran alkuvaiheissa häntä kehotettiin siirtymään muiden kiinnostuksen kohteiden pariin, mutta hän koulutti itseään sitkeästi, etenkin, kun haaveiden ura merimiehenä karahti kirjaimellisesti karille.

 

Näyttelyn yhteydessä on julkaistu Munsterhjelmin tuotantoa laajemmin käsittelevä teos, jonka kirjoittajina on muiden muassa taidehistorian professori Ville Lukkarinen sekä Kansallisgallerian tutkijoita.

Esillä olevat luonnospiirrokset avaavat hyvin maalauksia. Lukkarisen aihetta käsittelevä artikkeli johdattelee kiinnostuneita syvemmälle maisemamaalaukseen ja Munsterhjelmin piirtämisen tapoihin ja paikkoihin.

Näyttelyjulkaisun selailukappaleita on saleissa saatavilla runsaasti. Julkaisuun tutustuminen avaa näyttelystä ja esillä olevista teoksista kiinnostavia uusia tasoja. Taidokkaat, romanttissävytteiset maisemat avautuvat kuitenkin kävijälle hyvin ilman kirjaan tutustumistakin.

Näyttelyn helmet löytyvät taidemuseon toisesta kerroksesta, jonne on sijoitettu Munsterhjelmin kuuluisat, tunnelmaltaan talvisen kuulaat rannikot ja kuutamot. Talvisten taivaiden edessä voi melkein nähdä, kuinka hengitys höyryää pakkasessa.