Kulttuuri

Arvio: Isabella Huppert puistattaa tilausroolissaan Gretassa

Greta. Ohjaus Neil Jordan. Pääosissa Isabella Huppert ja Chloë Grace Moretz . 1 t 38 min. Bio Rex. ★★★
Chloë Grace Moretz ja Isabella Huppert esittävät pääosia kauhutrilleri Gretassa. Kuva: Patrick Redmond
Chloë Grace Moretz ja Isabella Huppert esittävät pääosia kauhutrilleri Gretassa. Kuva: Patrick Redmond

Kun kameran eteen kaivataan hyytävä umpineurootikko, soitetaan Isabella Huppertille.

Pianonopettajassa ja Ellessä psyykkisiä häiriöitä hurjalla tavalla lihallistanut ranskalaistähti ei petä veteraaniohjaaja Neil Jordanin hyppysissäkään kauhun puolelle luisuvassa psykologisessa trillerissä Greta.

 

Nuori tarjoilija Frances palauttaa metrosta löytämänsä käsilaukun yksinäiselle Gretalle, joka tuppautuu saman tien ystäväksi. Pakahduttavan ystävällisestä leskestä paljastuu suhteen syventyessä pelottavia piirteitä.

Elokuva on kuin tilaustyönä Huppertille rakennettu. Hän sukeltaa mielenvikaisen Gretan julmaan pimeyteen tarkasti, julmasti ja alleviivaavia eleitä karttaen. Tunteeton pakkomielteisyys on parhaimmillaan puistattavaa.

Kunnon sielututkielmaan jää kuitenkin matkaa johtuen tekstin yksiulotteisuudesta. Greta on paljon lähempänä sarjakuvamaista Hollywood-psykopaattia kuin Huppertin monitasoisia huippurooleja.

 

Chloë Grace Moretz on laadukas näyttelijä, mutta hänelle jää aika vähän tekemistä henkisesti pehmeänä uhrina. Francesin avuttomuus Gretan juonien valjetessa ei ole järin uskottavaa, koska hän ei vaikuta idiootilta, henkisesti hajonneelta tai edes yksinäiseltä.

Terve nuori ei marssisi suoraan hämähäkin verkkoon sen nähdessään.

Mutta pahiksethan tuovat trillereihin maun, ja siitä herkusta ei ole tässä pula. Kyse on silti hitaasti liikkuvasta B-trilleristä kauhukliseineen ja kömpelöine repliikkeineen, mutta Huppertin virtuositeetti ja Jordanin visuaalisesti tyylikäs ohjaus sen hyvässä mielessä hämärtävät.

Päivän lehti

11.7.2020