Kulttuuri

Arvio: Kotkan poika saa siivet Hämeenlinnan Uudessa Kesäteatterissa - Pääroolissa loistaa Juha Vainion musiikki

Sellaista elämä on kertoo Junnu Vainion tarinan lämmöllä ja kaunistelematta. Pääroolissa loistavat samalla tutulla ja tuoreella tavalla soivat klassikkokappaleet
Sellaista elämä on -musiikkinäytelmä on täynnä hahmoja Juha "Junnu" Vainion laulujen takaa. Esityksen loppupuolella Vainio (Heikki Mäkäräinen) neuvoo kokemuksen syvällä rintaäänellä ryyppyreissulla rähjääntynyttä Kari Tapiota (Petja Lähde). Kuva: Hanna Kanerva
Sellaista elämä on -musiikkinäytelmä on täynnä hahmoja Juha "Junnu" Vainion laulujen takaa. Esityksen loppupuolella Vainio (Heikki Mäkäräinen) neuvoo kokemuksen syvällä rintaäänellä ryyppyreissulla rähjääntynyttä Kari Tapiota (Petja Lähde). Kuva: Hanna Kanerva
Hämeenlinnan Uusi Kesäteatteri: Sellaista elämä on
Käsikirjoitus: Mikko Kivinen ja Otto Kanerva. Ohjaus: Mikko Kivinen. Rooleissa: Annika Eklund, Elina Lähde, Petja Lähde, Ilkka Merivaara ja Heikki Mäkäräinen. Esitykset 17.8. asti.

 

On vaikea kuvitella musiikkia, joka sopisi paremmin kesäteatteriin. Niin komeasti soivat sanoittajalegenda Juha ”Junnu” Vainion kappaleet Hämeenlinnan Uudessa Kesäteatterissa.

Sellaista elämä on -musiikkinäytelmä valjastaa tutut laulut kertomaan tarinan miehestä niiden takana. Näytelmä sai kantaesityksensä viime kesänä Raumalla, ja samat näyttelijät nähdään tänä kesänä Hämeenlinnassa Kaupunginpuistossa. Rautainen ammattitaito näkyy ja kuuluu.

Tiistain esityksessä muutaman ensimmäisen kappaleen jälkeen taivas aukeaa kaatosateeseen. Kyseessä on kuulemma ensimmäinen kunnon sadenäytös, mutta näyttelijät selviävät haasteesta moitteetta.

Itse asiassa sade tuo varsinkin ensimmäiseen näytökseen lisää komiikkaa, kun näyttelijät reagoivat litimärkiin nuottipapereihin ja katoksesta vuolaana virtaavaan vesiputoukseen. Toivo Kärjen saappaisiin astunut Ilkka Merivaara pyyhkii vettä tuolilta niin teatraalisesti, että naurun pidättely onnistuu näyttelijöiltä vasta muutaman yrityksen jälkeen.

Helmiä jopa liikaa

Sellaista elämä on tarkastelee päähenkilöään lämmöllä, mutta ei kaunistele elämän varjopuolia. Käsikirjoitus on saanut puristettua 50 vuoden ajanjakson eheäksi kokonaisuudeksi, jota tutut kappaleet rytmittävät.

Näytelmässä korostuu, kuinka laaja ja monipuolinen Juha Vainion tuotanto oli. Päärooliin nousee ansaitusti musiikki, joka on sovitettu raikkaasti kesäteatteriympäristöön.

Tutut ja vähän tuntemattomammatkin laulut soivat komeasti viisihenkisen näyttelijäkaartin laulamana. Erityisesti viehättävät moniääniset stemmat. Elisan Hintasaarnaaja-mainoksista tutun Heikki Mäkäräisen tangomainen ääni sopii hienosti Vainion tunteiden tulkintaan.

Erityiskiitoksen ansaitsee bändi, jonka soiton tahtiin yleisö intoutuu taputtamaan useaan otteeseen.

Vainion tuotannon laajuus osoittautuu myös näytelmän pieneksi kompastuskiveksi. Kun tarinan luulee jo loppuneen koskettavaan versioon kappaleesta Kotkan poikii ilman siipii, saadaan aplodien jälkeen kuulla vielä kaksi kappaletta.

Ne eivät enää palvele tarinaa, vaikka joukosta löytyy myös näytelmän nimikappale. Tuntuu siltä, etteivät käsikirjoittajat ole malttaneet jättää yhtäkään helmeä pois, vaikka tarinan lopetuksen kannalta olisi ehkä kannattanut.

Muuten Vainion kappaleet kuljettavat tarinaa hyvin. Erityisen hieno yhtymäkohta löytyy Vainion alkoholismista ja Sä kuulut päivään jokaiseen -kappaleesta.

Juha Vainion (Heikki Mäkäräinen) ja tämän ensimmäisen vaimon Taina Kaukosen (Annika Eklund) duetto soi kauniisti. Kuva: Hanna Kanerva

Tuttuja vierailevia tähtiä

Monessa kohtauksessa huomion varastaa useamman sivuroolin taituroiva, paremmin kirjailijana tunnettu Petja Lähde, joka naurattaa vuorotellen Dannyna, Kari Tapiona ja Vainion ryyppykaverina Miettisenä.

Katse kiinnittyy Lähteeseen jopa silloin, kun hän häärii laulunumeron taustalla koomisena tarjoilijana. Käsikirjoituksesta löytyy muutenkin sopivasti huumoria.

Kitsaissa naisrooleissa vakuuttavat iskelmälaulaja Annika Eklund ja Elina Lähde. Tuon ajan musiikkipiirit olivat toki herrakerhoja, mutta olisin silti kaivannut edes Vainion kahdelta vaimolta enemmän syvyyttä. Molemmat rakkaustarinat kuitataan yhden laulun aikana.

Naisrintamalla nähdään lisäksi tuttuja tähtiä, joista riemastuttavimpia ovat Eklundin tulkitsemat Anita Hirvonen ja Kikka. Vainion kappaleita esittäneitä laulajatähtiä on ripoteltu pitkin tarinaa. Tämä ei tunnu päälle liimatuilta, vaan tuo lisää huumorin pilkahduksia paikoin rankkojen elämän kolhujen lomaan.

Näytelmässä vilahtaa myös hämeenlinnalaisväriä, kun toinen sanoittajalegenda Vexi Salmi (Petja Lähde) piipahtaa pariin otteeseen lavalla.

Riehakkuudesta nostalgiaan

Kesäteatterissa viinasta revitään perinteisesti huumoria, ja niin tekee myös Sellaista elämä on. Nyt kännihuudosta vastaa Ilkka Merivaara, jonka humoristinen örvellys herättää myös ripauksen sääliä.

Lopulta viinan kirot tuodaan esiin hassuttelematta, ja Heikki Kämäräinen näyttelee Junnun kamppailun kouriintuntuvasti.

Ensimmäisen näytöksen riehakkuus vaihtuu väliajan jälkeen raitistuneen miehen nostalgiaksi ja rauhallisuudeksi.

Vainion kappaleiden nuoruuden kaipuu ja kaiho palvelevat loppua kohti kulkevaa tarinaa koskettavasti, kun alussa hänen humoristiset ja veijarimaiset sanoituksensa kuvaavat hyvin villiä ja raadollistakin nuoruutta.

Musiikin lisäksi keskiöön nousee Juha Vainion ja tämän nuoruuden ystävän Reijo “Rempo” Tanin ystävyyssuhde, joka kehittyy uskottavasti Mäkäräisen ja Merivaaran taitavissa käsissä. Lopulta juuri musiikki antaa Kotkan pojille siivet.

Lue lisää näytelmän taustoista:

Hämeenlinna ja Rauma vaihtoivat kesäteatterinäytelmiä – Junnu Vainio seikkailee nyt Hämeenlinnassa

Hämeenlinnan Uusi Kesäteatteri kertoo Junnu Vainion tarinan – “Oli selvää, ettei mitään imitaatiota ryhdytä tekemään”

Päivän lehti

13.8.2020