Kulttuuri

Arvio: Olivia Wilden esikoisohjaus Booksmartissa lukutoukat ovat hulvattomia symppiksiä

Booksmart. Ohjaus Olivia Wilde. Pääosissa Kaitlyn Dever ja Beanie Feldstein. 1 t 45 min. Bio Rex. ★★★★
Molly ja Caitlyn ovat Booksmartin rakastettavat lukutoukat.

Kasvukomedia Booksmart tiivistyy kohtaukseen, jossa toinen päähenkilöistä kuulee salaa koulunsa vessassa kyynisten luokkatovereiden ivaavan häntä omahyväiseksi niuhottajaksi. Raivostunut tyttö maalaa pilkkaajien tulevaisuuden syrjäytymiskierteeksi, kun hän samaan aikaan valmistautuu makeaan elämään eliittikoulussa.

Yleensä tilanne päättyisi kiusaajien nolaamisen, mutta Olivia Wilden nokkela esikoisohjaus ei tyydy tavanomaisuuksiin.

 

Toki tästäkin lukiolaiskuvauksessa löytyvät perinteiset kuviot välituntiriitoja, surkuhupaisia bileitä ja hölmöjä vanhempia myöten, mutta tulokulma on aina omaperäinen.

Molly ja Amy ovat uhranneet nuoruutensa akateemiselle uralle, mutta hauskanpito ja tulevaisuus eivät välttämättä olleetkaan toisensa pois sulkevia vaihtoehtoja.

Sen oivaltaessaan he haluavat hyvityksen menetyksille. Kiire vain on armoton.

 

Hyvän komedian ja kamuelokuvan kivijalan muodostavat ilmeikkäät ja hellyttävät hahmot. Molly ja Amy ovat sitä – ja sikäli erikoisella tavalla, että yleensä tyyppigalleriaan eivät kuulu terävyydellään ylpeilevät lukutoukat.

Häpeämättömän älykkäitä tytöt ovatkin. Se on raikasta, koska varsinkin nuorille suunnatussa viihteessä komedioiden symppikset kaivetaan sosiaalisten kerrosten toisilta laidoilta.

Booksmart irvailee nokkelasti moneen suuntaan: sosiaaliselle kilpailulle, identiteettiongelmille, luokkaeroille, orastavalle lesboudelle, seksuaaliselle kokemattomuudelle. Hienojen roolien ryydittämänä se kuvaa nuoria naisia puheita myöten suorasukaisesti, mutta vailla teennäistä rohkeutta.

Päivän lehti

25.1.2020