Kulttuuri

Arvio: Romanttinen komedia Yesterday kuvaa, miltä varastettu nerous maistuu

Yesterday. Käsikirjoitus Richard Curtis. Ohjaus Danny Boyle. Pääosissa Himesh Patel, Lily James, Kate McKinnon, James Corden, Ed Sheeran. 1 t 56 min. Bio Rex. ★★★★
Yesterday on Himesh Patelin ensimmäinen suuri rooli, ja hän valloittaa katsojan heti. Kuva: Jonathan Prime
Yesterday on Himesh Patelin ensimmäinen suuri rooli, ja hän valloittaa katsojan heti. Kuva: Jonathan Prime

Jokainen musisoija unelmoi tähteydestä, mutta harvalla siihen riittävät eväät. Yesterdayssa kaduilla ja kulmapubeissa hoilaava Jack lyö vuosien puurtamisen jälkeen kitaran naulaan lahjattomuutensa myöntäen.

Mutta mystisen tapaturman seurauksena koko maailmasta katoaa tietoisuus The Beatlesista. Vain Jack muistaa legendaariset biisit, joita omissa nimissään esittämällä hän pomppaa supertähdeksi kuin salama kirkkaalta taivaalta.

 

Haaveen toteutuminen on aluksi huumaavaa, mutta toisten ansioiden ryövääminen käy äkkiä itsekunnioitukselle. Ja tähteyden mukana Jack on menettämässä vankkumattoman tukijansa Ellien, joka olisi kaivannut vähän muutakin kuin toveruutta.

Romanttisten komedioiden maestron Richard Curtisin fantasia hauskuttaa jo hulvattomalla ideallaan, joskin se purkautuu arvattavaan suuntaan. Varastetusta menestyksestä ei voi nauttia, eikä identiteettiä vaihtaa. Jack on mikä on huolimatta ympäristön radikaalisti uudesta suhtautumisesta.

Tähteys ei sovi kohteliaalle tavikselle. Vaatii oman mielenlaatunsa kestää viihdebisneksen ahneus, kateus ja palvonta. Toisten yläpuolelle asettuminen merkitsee eristystä ja yksinäisyyttä.

 

Aidon ja arkisen elämän ylistys kuuluu romanttisen komedian ytimeen, mutta hauskasti ja oivaltavasti perinteiset ainekset rakentuvat. Curtis osaa hihitellä lämpimästi keskiluokkaiselle brittimentaliteetille, vaikka ei tämä yhtä hulvattomaksi yllä kuin Neljät häät ja yhdet hautajaiset.

Vuoropuhelu on omaperäistä ja realistista. Se luottaa sympaattisten hahmojen voimaan, eikä tyrkytä väkinäisiä vitsejä tilannekomiikan tapaan.

Monia lajityyppejä kokeillut ohjaaja Danny Boyle on kotonaan vaatimattomien ihmisten ja humaanin huumorin parissa. Yesterday on hänen paras elokuvansa sitten kulttihitti Trainspottingin.

 

Himesh Patel valloittaa ensimmäisessä suuressa roolissaan. Jack on uskottava niin herttaisena epäonnistujana kuin hämmentyneenä megajulkkiksena. Sydämellinen hahmo kirvoittaa naurut ilman liioittelua.

Alkuperäisten kappaleiden tasosta Patelin versiot jäävät aika lailla, mutta se kuuluu elokuvan huumoriin.

Päivän lehti

21.1.2020