Kulttuuri

Arvio: Ruotsalainen komedia herättää niuhottajan henkiin yllätyksettömin tuloksin

Britt-Marie kävi täällä. Ohjaus Tuva Novotny. Päääosissa Pernilla August, Peter Haber, Anders Mossling, Malin Levanon. 1 t 37 min. Bio Rex. ★★
Elokuvan nimiosan Britt-Mariena näyttelee Ingmar Bergmanin luottonäyttelijänäkin tunnettu Pernilla August. Kuva: Josef Persson
Elokuvan nimiosan Britt-Mariena näyttelee Ingmar Bergmanin luottonäyttelijänäkin tunnettu Pernilla August. Kuva: Josef Persson

Elokuvien keskeinen kaava edellyttää päähenkilön kokevan sisäisen muutoksen, mieluusti sympaattiseen suuntaan. Ruotsalainen hyvän mielen komedia Britt-Marie kävi täällä tuskastuttaa ylettömällä oppikirjamaisuudella.

 

Britt-Marie on klassinen niuhottaja ja maan hiljainen. Aikuisuutensa avioliitolle ja kodin puunaamiselle uhrannut kuusikymppinen pakottautuu testaamaan rajojaan, kun hän havahtuu miehensä kaksoiselämään. Vuosikymmenien tauon jälkeen Britt-Marie hankkii palkkatyön ja yrittää itsenäistyä.

Sauma löytyy repsahtaneesta tuppukylästä, jonne hänet palkataan nuoriso-ohjaajaksi maahanmuuttajia vilisevään yhteisöön. Työn tärkein osa on jalkapallon valmentaminen, vaikka Britt-Mariella ei ole lajista hajuakaan. Eikä sen puoleen edes lapsista, hyvä jos ihmisistä ylipäänsä.

Monta sekuntia ei kauden suurta ottelua kuumeisesti odottavilta tenavilta mene sen oivaltamiseen. Pettymys on valtava. Mutta tässä lajityypissä Britt-Marie ei tietenkään anna periksi, koska hän tarvitsee käänteen.

 

Britt-Marien kehityskaaren arvaa pääpiirteissään ensimmäisistä kohtauksista.
Pystyyn kuivuneen sivustakatsojan elämälle avautuminen on puhkikaluttu teema. Britt-Marien kehityskaaren arvaa pääpiirteissään ensimmäisistä kohtauksista.

Yllätyksettömyyden ohella elokuvaa vaivaa tarinan ja ihmiskuvauksen ohkaisuus. Pienten ihmisten kiinteytyvä yhteisöllisyys ja haasteiden voittaminen ovat kuin varman päälle pelaavasta televisiosarjasta.

Britt-Marie on käytännössä elokuvan ainoa kunnon persoona. Neuroottisen hallintapakkoisuuden mallitapaus pitää elokuvan hengissä, paljolti Ingmar Bergmanin luottonäyttelijän Pernilla Augustin loistavien taitojen ansiosta.

Hän tuo särmää vaatimattomaan ja monin osin epäuskottavaan draamaan, kuten erakosta kuoriutuvaan sosiaaliseen taituriin.

 

Elokuvan lapsinäyttelijät suoriutuvat hyvin, mutta heidän roolinsa ovat ylenpalttisessa herttaisuudessaan laimeita. Yhtä kunnon rähisijää ei ongelmalähiön katraaseen ole kirjoitettu, ettei pullantuoksuinen tunnelma vahingossakaan pilaannu.

Kliseisyyttä kuvaa, että paikallinen konstaapeli ryntää Britt-Marien perään kieli pitkällä ennen kuin tulokas on purkanut matkalaukkunsa. Eronnut symppis asettuu vertailukohdaksi kolealle aviomiehelle, joka ruikuttaa itsekeskeisesti kodin hengetärtään takaisin.

Kuinkahan käy?

Päivän lehti

19.2.2020