Kulttuuri

Arvio: Uusin Hämähäkkimies-elokuva versio supersankaria teinikomedian puitteissa

Spider-Man: Far From Home. Ohjaus Jon Watts. Pääosissa Tom Holland, Jake Gyllenhaal, Samuel L. Jackson. 2 t 10 min. Bio Rex. ★★★
Uusinta Hämis-elokuvaa ennen Tom Holland on näytellyt Hämähäkkimiestä elokuvissa Captain America: Civil War (2016), Spider-Man: Homecoming (2017), Avengers: Infinity War (2018) ja Avengers: Endgame (2019). Samuel L. Jackson puolestaan on nähty Nick Furyna vuoden 2006 Ironman-elokuvasta lähtien.

Hämähäkkimies, kuten kaikki supersankarisarjakuvat, on alkuperäisesti kouluikäisten viihdettä, mutta elokuvateollisuus on vanuttanut sitä spektaakkeleissa milloin melodraamaksi, milloin muuksi. Aikuisyleisölle on haluttu tarjota jotain tuhdimpaa.

Spider-Man: Far From Home palaa sikäli juurilleen, että dramaattiset taisteluspektaakkelit pois lukien se on suunnattu selkeästi koululaisille. Kyseessä on puhdas komedia lukiolaisten luokkaretkestä eksoottiseen Eurooppaan.

 

Venetsiassa, Prahassa ja Berliinissä Hämis yrittää kertoa rakkaudestaan hemaisevalle luokkakaverilleen ja torpata komean kilpakosijansa aikeet. Toisella kädellä pitäisi pelastaa maailma supersankarikollegojen kanssa, osittain heitä vastaankin.

Ja ujo poika vain janoaisi tavallista elämää ihanan tyttönsä kanssa. Tämmöinen vastuu ei kuulu teinille, Hämis tuskailee.

Se on elokuvan aivan hauskoista vitseistä syvin ja realistisin. Väärä rooli ahdistaa ketä tahansa.

Makunsa kullakin, mutta itse pidän eniten letkeän huumorin kantamista supersankareista. Suunsoitto- ja tilannekomedia toimivat tässäkin paremmin kuin ryppyotsainen digirymistely. Se jääkin onneksi vähemmistöksi.

Päivän lehti

23.1.2020