Kulttuuri

Arvio: Vedenneito-dokumentti esittää luonnon kuten sen koemme

Vedenneito. Ohjaus Petteri Saario. Kuvaus Petteri Saario, Antti Saario. Pääosissa Emika Saario, Antti Saario. 1 t 11 min. Bio Rex. ★★★
Vedenneito-dokumentissa Emika Saario tapaa Saimaalla niin sorsia kuin saimaannorpan. Kuva: Muu
Vedenneito-dokumentissa Emika Saario tapaa Saimaalla niin sorsia kuin saimaannorpan. Kuva: Muu

Luonto on suomalaisille niin läheinen, että aiheesta tehtyjen kotimaisten dokumenttien runsauskaan ei tuottane ylitarjontaongelmaa. Vedenneito lähestyy luontoa arkisena, mutta samalla juhlallisena kokemuksena.

 

13-vuotias Emika Saario retkeilee vapaa-aikanaan Saimaalla serkkunsa kanssa. Myyttistä saimaannorppaa etsiessään he uivat, veneilevät, hiihtävät, saunovat ja kalastavat.

Samalla he seuraavat luonnon muuttuvia ilmeitä ja asukkaita uhanalaisista eläimistä pullasorsiin. Norpan näkeminen ei ole suuri kliimaksi, vaan osa monisyistä kokonaisuutta.

Lähestymistapa on sympaattinen ja tarkoituksellinen kotikutoinen. Luonnosta nauttiminen ei tarkoita vain sankarillista seikkailua majesteettisessa korvessa. Nuoret tekevät niitä tavallisia upeita asioita, joista jokaisen suomalaisen luontosuhde koostuu.

Nuotioilta ja ahvenen nappaaminen ovat yhtä suuria kokemuksia kuin harvinaisen eläimen kohtaaminen. Metsikkö asutuksen kupeessakin tarjoaa samoja tunteita.

 

Elokuvan intiimiä tunnelmaa tukee Emikan rennosti rupatteleva kertojaääni. Opettavainen sävy saattaa huvittaa aikuista, mutta tarkoituksena onkin herätellä nuori kohdeyleisö neljän seinän sisältä ja älypuhelinten ääreltä metsien ja järvien keskelle.

Kolmen vuoden aikana kuvattu materiaali on perinteistä ja teknisesti konstailematonta, mutta etenkin resurssien kapeuteen suhteutettuna kunnianhimoista. Muutaman hengen tiimi korvaa materiaaliset puutteet nurkumattomalla työllä ja vahvalla omakohtaisuudella.

Herkkä pieni rakkausballadi tuo luonnon hyvin lähelle verrattuna vaikka vasta ensi-iltansa saaneen Luontosinfonian mahtipontiseen luonnon miljoonan ihmeen freskomaiseen vyörytykseen. Hyvällä tavalla rajansa tunnistava elokuva sykkii lämpimällä sydämellä.