Kulttuuri

Arvio: Vesala tarjoili Vanaja-salin illassa nokkelia siirtymiä, elektronisesti höystettyä poppia ja maistiaisen tulevasta

Kuva: Juha Mustonen Photography
Kuva: Juha Mustonen Photography

Monilahjakkuus, renessanssinero.

Paula Vesalasta puhuttaessa on tapana käyttää monenlaisia ylisanoja – eikä ihan syyttä.

Emma-palkittu laulaja, lauluntekijä ja Jussi-ehdokkuudella noteerattu näyttelijä on moneen kertaan osoittanut, mistä hänet on Kärsämäellä veistetty.

Vanaja-saliin Vesalan onnistui lauantai-illan päätteeksi luoda täydellinen musiikillinen kupla, jossa jopa se enemmän viihdejuomia nauttinut yleisönosa nauliutui paikoilleen.

Se osoitti myös, että Vesala on muusikkona ja tulkitsijana meikäläisessä mittapuussa ainutlaatuinen tapaus. Vesalan poppi ei ole mitään tusinapoppia, vaan pikemminkin oivaltavaa elektronista poppia.

 

Kaikki alkoi yllätysvedosta

Maagisen tunnelman luonut ja vielä suurelle yleisölle tuntematon Olin kerran täällä pysäytti täydeltä tuntuneen seisomakatsomon heti konsertin alkajaisiksi.

Kyse on biisistä, jonka Vesala sävelsi Esa-Pekka Salosen 60-vuotissyntymäpäiväkonserttiin tämän pyynnöstä. Biisin kantaesitys kuultiin Suomen Kansallisoopperassa elokuussa järjestetyssä juhlakonsertissa.

Hämeenlinnalaisyleisöä hellittiin näin maistiaisella, sillä biisi on tarkoitus julkaista sinkkuna ensi vuoden puolella, vahvistaa Vesala.

Aloitusbiisin unenomaisista tunnelmista Vesala vetäisi aivan eri energioihin Muitaki ihmisii -hitillään.

Näihin siirtymiin perustui myös osa konsertin hienoudesta: reilu puolitoistatuntinen tarjosi tuttujen bilebiisien (Monta nimee, Älä droppaa mun tunnelmaa) lisäksi myös riisuttuja hetkiä (Sinuun minä jään ja Johanna Kurkelalle aikoinaan kirjoitettu Rakkauslaulu) sekä tarinabiisejä (Mul ei oo lapsuudensankarii).

Ja toki oli biisilistalle mahdutettu myös televisiossa parhaillaan pyörivältä Vain elämää -kaudelta. Näitä ovat Antti Tuiskun biisistä muotoiltu Nyt kommentoin sekä Lauri Tähkän biisistä versioitu Tulkoon mitä vaan.

 

Saatiinhan sitä Tequilaakin

Parhaimmillaan Vesala on tulkitsijana.

Koulutettu ääni on ilmaisuvoimainen ja tarkka. Siksi ehkä Uusii unelmii kasvaa voimabiisin mittoihin ja Nyt on lähtö tekee melkein kipeää. Sokerina pohjalla konsertissa kuultiin riisuttuna alkanut, mutta isoksi kasvanut hitti, Tequila.

Vanaja-sali seisomakatsomoineen toimi sopivan intiiminä keikkaympäristönä. Äänentoisto oli priimaa, ja laulajan lähes jokaisen sanan saattoi vaivatta erottaa takariviinkin.

 

Vesalan konserttisalikiertue pysähtyi lauantaina 12.10. Hämeenlinnan Verkatehtaalla.

 

14.10.2019 kello 6.45 täydennetty juttuun tieto Olin kerran täällä -biisin sinkkujulkaisusta.

Päivän lehti

19.9.2020

Fingerpori

comic