Kulttuuri

Arvio: Vili Vilperin maalaisidylli taantui bulkkiseikkailuksi

Vili Vilperi - elokuva. Ohjaus Deane Taylor. Suomalaiset äänet Arttu Ala-Jokimäki, Ella Pyhältö, Joonathan Kettunen. 1 t 28 min. Bio Rex. ★★
Vili Vilperi on tuttu myös piirrossarjasta.

Vili Vilperi on Australiassa lähes sata vuotta sitten luotu piirroshahmo, jonka animoituja seikkailuja oli tarjolla lapsille Suomessakin 1990-luvulla televisiossa. Tuore elokuva pyörittää samoja aineksia, mutta takavuosista taantuneena.

Raakilemaisessa tarinassa reipas koalapoika lähtee kaverien kanssa etsimään tutkimusmatkailevaa isäänsä. Reissu täyttyy kliseemäisistä miniseikkailuista. Viliä jahtaava kissanketale tuo jännitystä. Huumoria tarjoavat kaverusten suunsoitto ja maneerit, kuten kouraan sylkeminen yhteisen päättäväisyyden merkkinä.

 

Aiemmissa versioissa viehätti vanhakantainen lastenkirjamaisuus. Käsityönä tehty animaatio luotti yksinkertaisen, mutta sielukkaan piirtämisen voimaan samassa hengessä kuin vaikka alkuperäinen Viiru ja Pesonen. Yhteistä niille oli myös herttainen maaseutuidylli ja kyläläisten eloisa tyypittely.

Nyt digitaalisesti tuotettu elokuva imitoi Disneyn hittejä yltämättä niiden tasolle miltään osin. Musiikkikin on taantunut kliiniseksi jousiorkesterin pauhuksi, kun aiemmin Viliä höysti letkeä mandoliinikantri. Ääninäyttelyn tasoakaan ei voi kehua.

Toki jälki on kirkuvia karamellivärejä myöten spektaakkelina nyt huimempaa. Kesäisenä viihteenä se ajaa asiansa, mutta bulkiksi on Vili vesitetty.

Päivän lehti

18.1.2020