Kulttuuri

Arvio: Virtuosi di Kuhmo tarjosi Hauhon musiikkijuhlilla paatosta ja pelkistystä

Virtuosi di Kuhmo, 4.7. Hauhon musiikkijuhlat, Hattulan kirkko. Elina Vähälä ja Eriikka Maalismaa, viulu, Riitta-Liisa Ristiluoma ja Olli Kilpiö, alttoviulu, Mikko Ivars ja Jussi Vähälä, sello.
Virtuosi di Kuhmo esiintyi Hauhon musiikkijuhlilla torstaina historiallisessa Hattulan kirkossa. Kuva: Muu
Virtuosi di Kuhmo esiintyi Hauhon musiikkijuhlilla torstaina, tosin hiemaneri kokoonpanolla kuin tässä kuvassa. Arkistokuva.

Vuodesta 1995 itsenäisenä kokoonpanona toiminut Virtuosi di Kuhmo perustettiin jatkamaan aiemmin Kuhmon Kamarimusiikin yhteydessä toimineen samannimisen orkesterin perinteitä. Historiansa aikana se on vieraillut lähes kaikilla kotimaisilla musiikkifestivaaleilla.

Virtuosi di Kuhmo vie omien sanojensa mukaan konserttejaan myös sinne, missä klassisen musiikin tarjonta on vähäisempää. Näin tapahtui Hauhon musiikkijuhlien yhteydessä, kun yhtye vieraili Hattulan kirkossa.

 

Hattulan konsertissa kuultiin siis Beethovenin Pastoraalisinfonia jousisekstetillä. Sovitus herätteli huomaamaan asioita, joita ei suuren orkesterin esityksessä yleensä kuule. Oli virkistävää hahmottaa sinfonian tekstuuri ohuempana ja pelkistettynä.

Toisaalta tällainen kokoonpano tuo omat ongelmansa esimerkiksi äänten tasapainoon. Jotkin alun perin keveiksi tarkoitetut urkupisteet saattoivat nyt jyrätä tärkeän melodian, kun sekstetin eri instrumenteilla ei ole soinnillista eroa samalla tavalla kuin jousilla ja puhaltimilla.

Joka tapauksessa näinkin saatiin toimimaan lintujen laulu, myrskyn tulo ja sateen alkaminen. Käki kukkui viululla siinä missä klarinetillakin. Jos jotain jäi puuttumaan tulkinnan viimeistellystä täsmällisyydestä, taiteilijoiden musiikillinen heittäytyminen korvasi sen runsain mitoin.

 

Frank Bridgen sekstettoon vuodelta 1913 oli ladattu myöhäisromanttista paatosta. Ensimmäinen osa on tiheä ja monikerroksinen, täynnä tapahtumia. Toisen osan jäntevä loppu hahmottui koko teoksen keskipisteeksi ja huipentumaksi. Sen päätöksen sordinoitu sointi vei kuulijan toiseen maailmaan.

Lopuksi vielä kiitos poikkeuksellisen informatiivisesta käsiohjelmasta. Sellaista palvelua toivoisi konserttijärjestäjiltä useammin, ja aina, kun ohjelmassa on yleisesti tuntemattomia sävellyksiä.

Artikkelia muokattu 9.7.2019: Kuvan kuvatekstissä luki aiemmin, että kuva olisi Virtuosi di Kuhmon esiintymisestä Hattulan kirkossa. Kyseessä on kuitenkin arkistokuva, jossa Virtuosi di Kuhmo lisäksi esiintyy hieman eri kokoonpanolla kuin arviossa käsitellyssä esiintymisessä.