Kulttuuri

Arvio: Vuoden nuori taiteilija tekee teoksia tulevaisuudesta tunteella

Nastja Säde Rönkkö: Altered Breaths, Future Feelings. Vuoden nuori taiteilija 2019, 8.6.–11.8.2019, Tampereen taidemuseo.
Nastja Säde Rönkön Altered Breaths, Future Feelings -näyttelyssä monet töistä ovat installaatioita. Kuva: Jari Kuusenaho
Nastja Säde Rönkön Altered Breaths, Future Feelings -näyttelyssä monet töistä ovat installaatioita. Kuva: Jari Kuusenaho

Nastja Säde Rönkkö (1985) on järjestyksessä 35. Vuoden nuori taiteilija -palkinnon saaja. Hän on monialainen ja kansainvälinen kuvataiteilija, joka työskentelee Helsingissä ja Lontoossa – aina silloin, kun ei satu ratsastamaan silmät suljettuina aavikolla, antamaan jääkarhunnylkemisohjeita videolle Jäämeren rannalla tai esittämään kriittisiä viestejä ilmastotuhokohteista eri puolilta maailmaa.

Sillä tätä kaikkea hänen työnkuvansa on.

 

Rönkön työt ovat rohkeita, runollisia, älykkäitä ja ilkikurisia. Monet teoksista ovat installaatioita, joiden kantavana osana on video. Taiteilija pistää itsensä likoon ihailtavalla tavalla ja myös esiintyy itse kaikissa näyttelyssä nähtävissä videoteoksissa.

Rönkön teokset ovat kautta linjan hyvin tekstuaalisia ja tarinallisia. Sanat ryöppyävät tajunnanvirtamaisena vuona videoilla ja ovat mukana myös piirroksissa. Kuvamateriaali on kaunista ja hengittävää, ja teoskokonaisuudet ovat raikkaita ja oivaltavia.

Rönkkö ei pelkää käyttää töissään kliseisiäkään symboleita. Moni taiteilija kavahtaisi tänä päivänä ilmastonmuutosteeman käsittelyä aihepiirin symboliksi nousseen jääkarhun kautta, mutta Rönkköpä ei. Hän ottaa jääkarhun käsittelyynsä nahkaa ja luita myöten, samoin kuin katsojansa.

 

Mistä Rönkön teokset lopulta kertovat? Ainakin ilmastonmuutoksesta, kuluttamisesta ja ihmisen suhteesta luontoon, sähköisiin viestimiin, toisiin ihmisiin ja omaan itseensä. Näyttelyn teokset viittaavat toisiinsa ja muodostavat kokonaisuutena laajamittaisen merkitysten verkoston, joka jättää katsojalle paljon sulateltavaa.

Lähes kaikki näyttelyssä nähtävät teokset ovat uusia.

Haastattelussaan Rönkkö kertoo ottaneensa saamansa tunnustuksen mahtavana mahdollisuutena kokeilla uutta. Tällainen uusi kokeilu oli myös taiteilijan päätös luopua puoleksi vuodeksi internetistä juuri ennen kauttaan Vuoden nuorena taiteilijana. Hän jätti sähköpostiinsa automaattivastauksen, jossa kehotti olemaan yhteyksissä puhelimitse tai kirjeitse.

 

Yksinkertaista, mutta hämmästyttävänkin tehokasta. Projektista syntyi moniosainen teoskokonaisuus 6 months without, joka antaa äänen myös monille taiteilijan kanssa työskenneille ja keskustelua käyneille.

Rönkön työskentelyssä kiehtovaa onkin osaltaan juuri tasapainottelu erilaisten medioiden ja nykyteknologian täysivaltaisen hyödyntämisen ja niiden kyseenalaistamisen välillä. Hänen työskentelyssään ja teoksissaan mikään ei ole mustavalkoista, ja juuri sävyjen ja näkökulmien runsaus tekee kokonaisuudesta niin kiehtovan ja ajatuksia herättävän.

Päivän lehti

21.2.2020