Kulttuuri Hämeenlinna

Burn out oli lähellä, myöntää Hämeenlinnan teatterin jättävä teatterinjohtaja Kirsi-Kaisa Sinisalo

Sinisalo aikoo löytää itsensä uudelleen taiteilijana.
Kuva: Sara Aaltio
– On tosi hyvä fiilis, että olemme saaneet selätettyä niin suuren määrän ongelmia. Ketään ei ole jouduttu irtisanomaan, sanoo Hämeenlinnan teatterin johtajan pestin vuodenvaihteessa jättävä Kirsi-Kaisa Sinisalo. Kuva: Sara Aaltio

Kirsi-Kaisa Sinisalo vaikuttaa vapautuneelta.

Hämeenlinnan teatterin johtaja on ollut pitämättömillä lomilla 12. lokakuuta alkaen, ja virallisesti hänen sopimuksensa teatterinjohtajana päättyy joulukuun lopussa.

Takana ovat henkisesti raskaat, vuoden 2018 alusta alkaneet säästövuodet henkilöstön 26 päivän lomautuksineen. Vuodesta 2014 alkaen kaupungin ja valtion avustukset ovat pienentyneet yhteensä yli 200 000 eurolla.

Sinisalo, joka on toiminut yhdessä persoonassa sekä teatterin toimitusjohtajana että taiteellisena johtajana ja ohjaajana, on kuitenkin onnistunut kääntämään talouden plussan puolelle.

– On tosi hyvä fiilis, että olemme saaneet selätettyä niin suuren määrän ongelmia. Ketään ei ole jouduttu irtisanomaan. Kun toimitusjohtajuuteni päättyi syyskuun puolivälissä, tulos näytti todella hyvältä. Olen tehnyt sen, mitä teatteritaiteen maisteri voi taiteen ja talouden eteen tehdä.

”Minulla ei ole mitään hampaankolossa”

Teatterin hallitus teki kesällä päätöksen Matti Apusen rakenneselvitystyön jälkeen lähteä etsimään teatteriin kahden vuoden määräajaksi muutosjohtajaa eli taloudesta vastaavaa toimitusjohtajaa sekä hänen parikseen taiteellista johtajaa. Kaupunginhallitus siunasi päätöksen.

Sinisalon pesti oli toistaiseksi voimassa oleva, mutta se muutettiin yhdessä teatterin hallituksen kanssa määräaikaiseksi.

– Todella toivoin sitä itse. Se on kaikille paras ratkaisu. Ei tässä ole mitään draamaa. Minulla ei ole mitään hampaankolossa, enkä koe, että minulla olisi mitään syytä tai tarvetta avautua. Minulla on ollut hyvä apu talon hallitukselta, ja yhdessä olemme päätökset tehneet.

”Ei tällaiseen hommaan hakeudu, jollei ole uskallusta, kokemusta ja paineensietokykyä.”

Säästötoimien ja lomautusten jälkeen et kuitenkaan enää nauttinut henkilökunnan luottamusta. Mitä ajattelet siitä?

– Ei tällaiseen hommaan hakeudu, jollei ole uskallusta, kokemusta ja paineensietokykyä. On luonnollista, että henkilö, joka on sinut lomauttanut, ottaa pattiin, eikä taiteellinen työskentely siinä kohtaa ole välttämättä hedelmällisintä. Teimme kuitenkin monta hienoa juttua yhdessä ja toteutimme paljon henkilökunnan omia ideoita.

Vaikeuksista selvityminen lisäsi tarmoa

Sinisalo myöntää, ettei tilanteen ollessa kuumimmillaan tajunnut uupumustaan.

– Mikäli muutosta ei olisi tapahtunut, olisin saattanut olla lähellä burn outia (loppuunpalamista).

– Mutta koska asiat ratkesivat hyvin, olen aivan järjissäni ja intoni tehdä duunia, jatkaa opiskelua sekä taiteilijana että esimiehenä ja etsiä uusia mahdollisuuksia vain kasvoi tästä. En ole koskaan kokenut, että työn tekeminen olisi rasite, koska rakastan tätä hommaa. Se on ollut elämäntapani aina.

Sinisalo viittaa kokemuksiinsa isänsä, näyttelijä ja professori Veikko Sinisalon (1926–2003) tyttärenä sekä tähän mennessä 34 vuotta kestäneeseen ammattiteatteriuraansa.

”Nyt haetaan paluuta entiseen johtamismalliin”

Hämeenlinnan teatterin uutena toimitusjohtajana aloitti 16. syyskuuta KTM Pasi Ruohonen.

Lue myös Hämeenlinnan Kaupunkiuutisten juttu: Teatterin uusi toimitusjohtaja toivoo rinnalleen nopeasti taiteellista johtajaa

Teatterin taiteelliseksi johtajaksi hakeneiden ja loppusuoralle päässeiden haastattelut pidettiin tiistaina 19. marraskuuta, mutta Ruohonen ei suostunut julkistamaan Hämeen Sanomille näiden neljän haastatellun nimiä. Valinta on määrä tehdä 3. joulukuuta. Johtajakaksikon tavoitteena on rakentaa Hämeenlinnan teatterille oma tuotantotalomalli.

Sinisalo muistelee edeltäjäänsä, jolla oli apunaan kaksi vakituista ohjaajaa ja hallintojohtaja.

– Nyt haetaan paluuta entiseen, joka sittemmin säästettiin pois. Toivon, että teatterilla on jatkossa selkeät toimenkuvat ja jako, mikä on kenenkin vastuulla. Toivon myös taiteellista, monipolvista dialogia.

Uusi elämänvaihe innostaa ja pelottaa

Kirsi-Kaisa Sinisalo sanoo odottavansa innolla ja pelokkaana aikaansa vapaana taiteilijana.

– Olen ollut 14 vuotta taidelaitosten johtajana ja niistä kymmenen vuotta toimitusjohtajana. Haluan katsoa, mitä nämä kokemukset ovat tehneet minulle taiteilijana.

– Työtilanne alallamme on huono, etenkin minun ikäisilläni naisilla. Täytän elokuussa 50 vuotta. Nyt on hyvä hetki päivittää elämänsä totaalisesti ja tehdä sisäinen kauneusleikkaus, Sinisalo nauraa silmät sirrillään.

Sisäinen kauneusleikkaus on menossa myös Hämeenlinnan teatterilla. HÄSA

 

Kirsi-Kaisa Sinisalo

Syntynyt 1970.

Hämeenlinnan teatterin johtaja 2013–2019 loppuun. Nyt pitämättömillä lomilla.

Asuu Tampereella.

Valmistui Teatterikorkeakoulusta vuonna 1996.

Toiminut näyttelijänä ja ohjaajana monissa eri teattereissa.

Kajaanin Runoviikon taiteellinen johtaja 2007–2010.

Rauman Kaupunginteatterin johtaja 2010–2013.

Valtion näyttämötaidetoimikunnan jäsen 2012–2014, Suomen teatterinjohtajaliiton hallituksen jäsen 2012–2019, SDP:n eurovaaliehdokas 2019.

Oulun läänin taidepalkinto 2010, Hämeenlinnan teatterikerhon Aku-patsas ohjaustyöstä 2017.

Menossa nyt

Opiskelee nyt ratkaisukeskeistä valmentamista, aloittaa henkilöstöhallinnon ja organisaatiokäyttäytymisen opiskelut.

Tekee juontokeikkoja sekä esiintymisiä teksteillä muusikon kanssa ja ilman.

Suunnittelee lempiohjaajansa Maarit Pyökärin kanssa uutta esitystä.